Salisbury, “a city in the countryside”

Salisbury in het Engelse graafschap Wilthshire is een aangename stad om te ontdekken. Niet te groot en zowel het historische deel als het winkelgebied zijn zeker gemakkelijk te voet te ontdekken. Ben je met de wagen, neem zeker een van de verschillende Park & Ride-faciliteiten die de stad omringen. Salisbury heeft een rijk verleden (Stonehenge ligt maar enkele km noordwaarts). De Romeinen noemden het Sarum en de Normandiërs bouwden er een kathedraal waarrond de stad verder groeide. Het gebied rond de kathedraal, “The Close” genoemd, bevat de meeste historische hoogtepunten met veel groen rondom. We bezochten eerst de kathedraal, waarvan de spitse toren met zijn 123 m de hoogste in Engeland is. “Salisbury Cathedral” werd naar middeleeuwse normen redelijk snel gebouwd. Men deed er 38 jaar over en hierdoor is de architecturale stijl bijna alleen ‘vroege Engelse gotiek’. Met de gedetailleerde brochure die je bij de ingang krijgt, kun je een toer op eigen houtje maken, alhoewel er ook rondleidingen met gidsen zijn. Een hoogtepunt is de Magna Carta in het Chapter House. De Magna Carta is een soort grondwet die teruggaat naar 1215. Zoals in alle Engelse kathedralen is het leuk om te weten dat er in een bijgebouw toiletten en een restaurant zijn (altijd nuttig!).

Verder vind je in The Close nog een heleboel huizen met architectonische stijlen van de dertiende eeuw tot nu. Sommige doen dienst als bijgebouwen van de kathedraal of zijn delen van de drie scholen die zich rondom de kathedraal vormden. Andere hebben dan weer een historische waarde. Een ervan is Mompesson House. Dit huis is eigendom van de National Trust (dus toegang te betalen). Het werd gebouwd in 1701 voor een lokaal parlementslid in een klassieke Queen Ann-stijl. Het is een elegant en ruim huis met een mooi interieur. Bekijk zeker de grote collectie van 18de-eeuwse Turnbull glazen. Je hebt naar goede gewoonte bij The National Trust hier ook een mooie tuin en je kan er ook van heerlijke Engelse cakes genieten. Iets nuttigen in de tearooms van The National Trust is altijd iets speciaals vermits door het gebruik van ontelbare vrijwilligers de cakes en gebakjes overal verschillend zijn.

The Close herbergt ook nog Arundells, het huis van de vroegere Eerste Minister van Groot-Brittannië, Sir Edward Heath. Het prachtige middeleeuwse huis “The Wardrobe” is dan weer de plaats waar het museum over The Rifles Berkshire & Wilthshire zich bevindt. Je vindt er een uitgebreide collectie en archieven over dit regiment vanaf 1748 tot vandaag. De tuin met een mooi uitzicht over de kathedraal en de rivier de Avon is gemaakt als een soort herinneringstuin aan de mannen van het regiment die het leven lieten vanaf de Criman War tot Afghanistan. Naast het huis vind je de gezellige Bernieres tearoom, genoemd naar een plaatsje in Normandië dat het regiment bevrijdde op D-Day.

Salisbury is ook nog een goede shoppingplaats met alle High Street-shops en een drukke markt op dinsdag. The Old George Mall is nog een shopping precinct uit de oude doos met winkels in een autovrije, maar niet overdekte plaats.

Nog een nota voor de rubriek wist je? De rivier Avon hier in Salisbury heeft niets te maken met de rivier die in en rond het Shakespeare-stadje Stratford–upon-Avon stroomt.

Info: www.visitwiltshire.co.uk/salisbury

 

DSC_0082DSC_0092DSC_0107DSC_0077