The Wealden laatste deel – Rother Valley

 

East Sussex in het zuidoosten van Engeland bezit ook veel natuur. The Rother Valley is een rustig en mooi gebied, dat zijn naam dankt aan de kleine rivier Rother die via een deel van Kent uitmondt in Rye. Twee plaatsen waar je dit typische Engelse landschap goed kunt bewonderen, vonden we op onze tour naar The Wealden.

Bodiam Castle bezochten we reeds veelvuldig, maar deze even superieure als romantische ruïne is nog steeds even overrompelend als bij de eerste aanblik. Een onbewoonde middeleeuwse burcht, die ook een landelijk karakter heeft. Een feest van eerbiedwaardige omhoog reikende ronde en vierkante torens, verbonden door een massieve wal, weerspiegeld in een met waterlelies gevulde gracht. Roger Moore was Ivanhoe in mijn reeds lang vervlogen jeugd, maar veel verbeelding heb ik niet nodig om hem over de ophaalbrug te zien rijden samen met schildknaap Gurth (Robert Brown). Volgens bronnen was het kasteel dat we zagen in de intro van dit feuilleton uit 1958 echter gemaakt van papier-maché! Dus weg dromen! De buitenkant geeft een uitstekend voorbeeld van 14de-eeuwse vestingbouw. Het kasteel kende weinig uitwendig wapengekletter, vandaar de gaafheid aan de buitenkant. Het kasteel werd in 1385 gebouwd voor en door Sir Edward Dallingridge onder loyale koninklijke licentie wegens zijn hulp aan de troon tijdens de oorlogen tegen Frankrijk. Hij maakte er een sociaal prestige van met zowel defensieve verwachtingen als een comfortabel huis. Na de burgeroorlog geraakte Bodiam echter in verval en restauratie kwam er pas in de Victoriaanse periode. Ten slotte gaf een zekere Lord Curzon het in 1926 aan de National Trust (zie Sheffield Park – deel 1 en Bateman’s – deel 2). De geschiedenis van Bodiam kun je in een kort filmpje zien bij het binnenkomen, daarna is het aan je verbeelding om je op de verschillende plaatsen in te leven in het leven van de bewoners en het huispersoneel in de middeleeuwen. Twee torens zijn goed te beklimmen en dan heb je een prachtig zicht op het landschap in de omgeving van de Rother rivier. Zoals bij alle NT-eigendommen vind je ook hier een heerlijke tearoom en een goed gestockeerde souvenirshop.

Wil je het gebied van de Rother verder exploreren, verlaat Bodiam te voet en begeef je in de richting van Bodiam Station. Laat zeker je auto staan bij het kasteel, want het oude station heeft geen parkeerplaats. Na minder dan 10 minuten ben je bij de KESR of “The Kent and East Sussex Railway”. Deze spoorbaan is als liefdadigheidsorganisatie volledig in handen van vrijwilligers. Het is een van de origineelste erfgoedspoorlijnen en maakt gebruik van zowel stoom als diesel. De hoogdagen waren in 1900, toen het een volwaardige spoorlijn was. Het verval op deze lijn begon echter al in de jaren ’30 met de opkomst van de auto en het vrachtvervoer. Ook het feit dat verschillende stations op deze lijn nogal ver van hun naamgenootdorpjes lagen, versnelde het vervalproces. Na het verval kwam echter de preservatieperiode die in 1974 een grote sprong nam met de heropening van een deel van het oude spoor na zorgvuldige restauratie. Nu is het een spoorlijn van 10 1/2 miles, die rijdt tussen Tenterden, de parelhoofdstad van het Kentgedeelte van The Weald, en Bodiam Castle (zie hoger). De treinen rijden voornamelijk op weekends, maar van april tot september ook op vele weekdagen. Wij verlieten Bodiam Station met een superzicht op het kasteel en stoomden verder door de met kleine kanaaltjes verzenuwde beemden. De vele watervogels en schapen geven het landschap een enorme boost. Voor je Tenterden na ongeveer 45 minuten binnenrijdt, heb je ook stops gehad in Northiam, Wittersham Road en Rolvenden. In Tenterden kan je gebruikmaken van een goed uitgeruste tearoom, die in feite een oud busstation uit 1922 is, dat overkwam van Maidstone. Goed om te weten is dat er op sommige dagen ook een stoomtrein rijdt met een echte Pullman dining car met oberbediening. In Tenterden en Bodiam zijn er ook genoeg memorabilia uit vervlogen tijden om je in te leven in de stoomtreinperiode. In Bodiam staat trouwens The Cavell Van waar we het begin dit jaar uitgebreid over hadden.

Plannen zijn er ook om de lijn via Bodiam nog enkele kilometers uit te breiden naar Robertsbridge en zodoende een connectie te krijgen met het bestaande spoor.

Alle informatie op www.kesr.org.uk en voor onze ferry’s maar één adres: www.poferries.com

DSC_0023DSC_0025DSC_0030