Deal is de tweede plaats die deel uitmaakt van het White Cliffs gebied. Dit stadje aan de zee bereiken we zeer vlug via de A 258 via Dover. Deal was vroeger een drukke havenplaats, nu een kleinschalige geliefde badplaats. Het heeft een lange promenade, een kiezelstrand en een pier van 330 meter lang, gebouwd rond de jaren 1950. De binnenstad heeft heel wat kleine, smalle straatjes met speciale winkeltjes. Deal gaat er ook prat op dat het over drie kastelen beschikt. Ze werden alle drie gebouwd door Henry VIII als kustverdediging.
De kust voor Kent was toen, mede door zijn grote zandbanken strategisch van belang. Het noordelijkst gelegen Sandown Castle is nog maar een ruïne langs de zee, het grootste gedeelte ervan verdween in 1856 in zee. Bijna twee km zuidelijker komen we Deal Castle tegen. Dit Tudor-fort in handen van English Heritage, is nog grotendeels bewaard als vesting en had in zijn hoogdagen 119 kanonnen opgesteld. Stap je bij Deal Castle nog 25 minuten verder zuidwaarts, dan kom je bij kasteel nummer drie: Walmer. Dit kasteel dat bijna identiek aan Deal Castle was, werd omgebouwd tot een elegante residentie. Binnenin herinneringen aan Koningin Victoria, The Duke of Wellington en Elisabeth, de Koningin-moeder. Zij hadden allen de titel ‘Lord Warden of The Cinque Ports’, een groep stadjes in het zuidoosten die zich vroeger verenigden om de verdediging van de kust op zich te nemen. De originele 5 waren Dover, Sandwich, Hastings, Hythe en Romney, later aangevuld met Rye en Winchelsea. Deal Castle was hun hoofdkwartier.
De derde plaats die we aandoen na Deal en Dover, is Sandwich, wat een stukje in het binnenland ligt. In de middeleeuwen had het een sterk maritiem karakter, bij de Stour-rivier, maar in de 15de eeuw begon de haven dicht te slibben. Nu is het een rustig stadje met drie oude kerken en heel wat middeleeuwse huizen in de nauwe straatjes. De Guildhall, of het oude gemeentehuis, is een pareltje uit de tijd van Elisabeth I en kan bezocht worden met een gids. Het stadje wordt ook altijd geassocieerd met de Earl of Sandwich, die in de 18de eeuw de uitvinder zou geweest zijn van de ‘sandwich’ zoals de Engelsen die kennen: de in een driehoek gesneden en belegde boterham. Hij liet die maken omdat hij zogezegd geen tijd had voor grote maaltijden tijdens zijn kaart- en gokspelen.
De omgeving van Sandwich oogt ook mooi door de parken en tuinen, waaronder een Luytens-tuin en een Wildlife Garden met pinguïns (volgens kenners de enige plaats met pinguïns in Kent).
Tot slot weer naar Dover voor enkele opmerkelijke bezienswaardigheden. In Dover kom je een aantal standbeelden met een geweldige geschiedkundige achtergrond tegen. Binnenin Dover Castle staat het bronzen beeld van Admiraal Ramsay. Hij was de bevelhebber van Dover, zowel tijdens de verdediging van de Engelse kust, als in 1940 tijdens Operatie Dynamo, de strategische terugtrekking uit Duinkerken. Hij liet het leven in het begin van 1945 tijdens een vliegtuigcrash.
Bij Dover Marina is er recent een beeld van Ian Fleming onthuld, de schrijver van ‘James Bond’ verbleef lang in het nabijgelegen St. Margaret’s Bay. Ook op de promenade een beeld van Matthew Webb. Misschien zegt deze naam niet veel, maar Webb startte in 1875 de lange traditie van het Kanaalzwemmen, of ‘Calais-Dover en Dover-Calais zonder ferry’.
Nog een verborgen pareltje is “The Grand Shaft”. Dit is gelegen ter hoogte van het gebied van The Western Heights. Het is een beschermd natuurgebied in het westen van Dover met resten van oude fortificaties boven op de krijtrotsen. De Shaft is een driedubbele, spiraalvormige trap, gehouwen midden in de klippen om de troepen een kortere weg te geven vanaf de barakken van de Western Heights naar Dover stad. Het bouwwerk is 42 meter hoog en heeft een diameter van 8 meter. De Shaft is maar af en toe te bezoeken. We proberen het volgend jaar!