Avebury in Wilthshire geeft de bezoeker een beeld van 6000 jaar geschiedenis. Deze site van de National Trust is zeker een bezoek waard op de dagen dat het “Manor House” open is. Vanaf de parking heb je al een mooi zicht op het prehistorische landschap dat geklasseerd is als “World Heritage Site”. De stenen dateren uit de neolithische periode in Groot-Brittannië, ruwweg tussen 4000-2500 voor Christus.
Je hebt in feite een grote buitencirkel en twee aparte kleine stenen cirkels. De megalieten, verspreid over de grasvlakte, zijn van een speciale harde grijze zandsteen, (sarsen) die je hier in Wilthshire veelvuldig vindt, samen met de kalkachtige grond. Voor het doel en de betekenissen van deze cirkels gevuld met stenen heeft men nog steeds geen waterdicht antwoord en worden meestal de woorden ceremonieel of ritueel naar voren gebracht. Het dorpje Avebury overlapte een gedeelte van de plaats waar er stenen stonden. Na 1100 werden er vele van de stenen gebruikt voor woningbouw en de rest verdween met de geschiedenis.
Sinds 1500 was er ook in Avebury een groot herenhuis: The Manor, met door de jaren heen een komen en gaan van bewoners. In de jaren dertig was de toenmalige eigenaar ene Alexander Keiller, marmeladefanaten zullen hem kennen als de man achter de beroemde Keiller marmelade. Hij was zeer geïnteresseerd in de prehistorie en begon met enorme opgravingen waarvan we nu het resultaat zien. Op het domein is er ook een tentoonstelling over zijn verwezenlijkingen.
Na een opeenvolging van eigenaars kwam Avebury Manor in de jaren 50 in handen van de National Trust. Het was echter in zo’n slechte staat dat het niet kon worden geopend voor het publiek. Redding kwam er twee jaar geleden door een uniek samenwerkingsschema met BBC. De totaal lege en verwaarloosde kamers werden een voor een onder handen genomen door een team van experts, historici en vrijwilligers. Er werd een vierdelige serie gemaakt voor televisie, die het hele project naar voren bracht met als resultaat een prachtig gerenoveerd herenhuis zowel binnen als buiten en met elke kamer opnieuw gevuld. De serie kreeg de titel “The Manor Reborn” en werd gepresenteerd door actrice Penelope Keith die we kennen als Marjorie in de sitcom uit de jaren 80 “The Good Life”. Ze speelde ook de hoofdrol in “To The Manor Born”. De serie was eind 2012 te zien op BBC II.
De visie van National Trust om dit huis weer tot leven te brengen, week enigszins af van hun andere methode om kastelen en herenhuizen te tonen aan het publiek. Meestal zie je in Trusthuizen een zeer sterk beeld over de familie die in het huis geleefd heeft met de nodige verzamelingen en herinneringen zoals persoonlijke foto’s, documenten of memorabilia.
In Avebury wou men het huis opnieuw tot leven brengen door de verschillende periodes uit de geschiedenis van het huis uit te beelden. Zo begon men met de Tudortijd, ongeveer de periode waarin het huis werd gebouwd. Tudor is de stijl in de spreekkamer, terwijl de eetkamer de achttiende eeuw doet herleven. De keuken is Victoriaans en de zitkamer is art deco zoals het was in A. Keillers tijd.
Elke kamer vertelt een verhaal van de mensen die erin leefden en anders dan in andere National Trustgebouwen mag je hier alles aanraken. Geen touwen gespannen voor de eettafel of sofa: je mag gerust op het bed gaan liggen, aan de eettafel zitten, excentrieke kledij aandoen of als keukenmeid in de Victoriaanse keuken het deeg voorbereiden. Wat we natuurlijk allemaal gedaan hebben. Je kan de Manor betreden met zogenaamde “time tickets” om niet te veel mensen tegelijk binnen te laten. Zodoende kan je meer genieten van elke kamer.
Op het domein is er nog een kleine filmvoorstelling over het BBC-project en de restauratie in de omgebouwde duiventil. Ook de tuin is via het project onder handen genomen en o.a. een Victoriaanse kruidentuin is het resultaat.
Voor de steencirkels en het huis moet je apart betalen en voor een wandeling door het veld met de stenen (en vele schapen) heb je goed schoeisel nodig.
Nog extra: door de aanwezigheid van veel kalk in de heuvels vind je in deze streek niet minder dan 8 “White Horses”, uitgehouwen in de heuvels. Het oudste ‘paard’ gaat al bijna 300 jaar mee.