Toeristenvallen

December, weinig zuiderse bestemmingen, dus citytrips in overvloed. Veel publiciteit rond het lage pond en gebruik van de Eurostar. Toch liggen hier verraderlijke verrassingen te wachten voor de argeloze toerist. Londen is nog steeds een van de duurste hoofdsteden van Europa. Vooral in het centrale gedeelte, waar in feite 90% van de mensen komen, is het oppassen geblazen. Het vervoer is door de jaarlijkse prijsverhoging al altijd een bron van discussie geweest voor de Londenaar zelf. Op 2 januari ging alles weer omhoog: een “single fare” bv. tussen Green Park en Tower Hill kost al 4£!!! Attracties genoeg in Londen, maar de normale toegangsprijs bij Madame Tussauds is al 25£ (oh ja, online is het ietsje goedkoper). Zelfde beeld bij The London Dungeon (21,50£). Gelukkig zijn musea met een meer educatieve waarde gratis te bezoeken. Pas ook op bij de maaltijd, in Centraal Londen heeft men de gewoonte om er af en toe nog wat extra’s bij te rekenen. In een Daily Mail artikel in december las ik zelfs een titel: postcode lottery for shoppers. Er werd een vergelijking gemaakt tussen meerdere winkels in Centraal Londen en ergens anders. Sommige winkeliers rekenden zelfs bijna het dubbele aan. Het consumentenblad Which? kwam ook tot de conclusie dat veel buitenlandse toeristen de omrekening van hun valuta niet kenden en niet op de hoogte waren van de extra’s die door banken worden ingehouden.

Ook buiten Londen zijn er plaatsen die bij nader inzien of jammer genoeg na bezoek en betaling tot de categorie van de toeristenvallen kunnen gerekend worden. Verleden jaar ontdekte ik er nog een goed voorbeeld van in Cornwall.

Hier vind je veel pittoreske haventjes en dorpjes. Meestal is er een goede voorziening voor parkeren mits betaling aan automaat of parkeerwachter. In Noord Devon is er Clovelly, een klein vissersdorpje met een straat vol kasseitjes die tussen witte vissershutjes een duik maakt naar de zee. Vroeger was ik er al geweest en ik herinnerde me nog de grote parkeerplaats met automaat bij de ingang. Als je wou kon je met een ezeltje de afdaling naar de haven proberen.

Deze maal verwonderde het me dat er geen automaat stond en ook geen parkeerwachter. De weg naar het dorpje was wel volledig afgesloten en je kon er alleen maar geraken via het visitorcentrum. Hiervoor moest je echter 5,75£ (ongeveer 6,50 euro) betalen. Je kreeg een brochure en hierin vond je 24 items die je voor die prijs kon doen. Een bloemlezing: de parking, het visitorcenter met film, picknickgebied, toiletten, de pub, de souvenirshop, het postkantoor, enkele uitzichtpunten, twee zaken die nog moesten opengaan in 2010, alle eetgelegenheden, het hotel, “The life boat house” (alleen te bezichtigen door vooraf te boeken). De ezels kan je nog zien in hun stallen en er naast is the Donkey souvenirshop! Last but not least een cottage versierd met hout uit Duitsland: The Oberammergau cottage!! Veel lokale mensen die we kennen, keuren dit verregaand pluimen van toeristen niet goed. Uitleg van Clovelly zelf: heel het dorp is in handen van een familie, geen enkel huis is in individuele handen en alle kosten worden gedragen door dezelfde familie à dus ook alle inkomsten.

We zijn niet verder gegaan dan de parkeerplaats, maar reden een tiental km verder naar Hartland Point, we parkeerden onze wagen gratis op een parkeerplaats van de National Trust, waar enkele grote wandelingen begonnen. Via een mooi, smal weggetje begroeid met zwarte en rode bessen kwamen we na 5 km aan bij de oude vuurtoren van Hartland Point, met prachtig zicht op de vuurtoren en het eiland Lundy. Beneden lag nog een stuk wrak van een kustvaarder, hier op de klippen gelopen in de beginjaren 80. Bijna vergeten, op het veld naast het uitkijkpunt had de lokale landbouwer een klein kioskje met wat versnaperingen en drank tegen zeer economische prijzen.

Nog een tip! Pas op, in sommige brochures vind je in Groot-Brittannië soms aangeduid: “A whole day out”, of “A fantastic day out”, samen met bv. “all weather attraction” (vooral gefocust op kinderen). Meestal heb je hier te doen met een geüpgraded speelterrein met wat boerderijdieren. Meestal heb je na twee uur alles gezien.