Rivierenhof mag zijn Green Flag nog minstens een jaar behouden en met het Vrieselhof ( Oelegem ) en de Kesselse Heide ( Nijlen) zijn er twee provinciale groendomeinen uit onze Antwerpse provincie die dit prestigieuze keurmerk voor de eerste maal mogen tonen.

Een verhaal dat begonnen is in Engeland in 1996 met strenge normen voor parken en groene ruimtes naar beheer en kwaliteit. The “ Keep Britain Tidy “ organisation beloonde deze domeinen met een groene vlag. In Groot Brittannië gaat het al over meer dan 2000 plaatsen die de Green Flag Award kregen. Van natuurgebieden tot parken en zelfs begraafplaatsen. Nadien werd het uitgerold over de ganse wereld. Eerst in sommige landen van de Commonwealth , nadien verder over de rest van de wereld. België zat vlug in de kopgroep.

Onze provinciale domeinen richten zich vooral naar het publiek , zei gedeputeerde voor recreatie-en groendomeinen Jan De Haes. Het is uniek om een combinatie aan te bieden aan de burgers enerzijds van vrije tijd en natuurbeleving ( lopen , sporten , genieten ) en anderzijds rust te kunnen geven aan de mensen. Deze combinatie kwam er niet zomaar , er was een visie , een missie en een natuurbeheerplan. Er werd op lange termijn gedacht , er waren middelen en vooral er waren de mensen van de domeinen. Dit personeel “ ten velde “ doet zijn job zo goed dat de beloning de “ Green Flag “ is.

Men kan niet op zijn lauweren blijven rusten. Elk jaar is er terug een strenge controle , noem het een rijbewijs op punten , dixit Jan De Haes.

De drie domeinen zijn totaal verschillend , maar nu krijgen ze allen dezelfde vlag , met hetzelfde kwaliteitsniveau op een andere lading.

Het Rivierenhof kreeg een niet aangekondigde controle , de “ Mystery Shopping “ genaamd en kreeg opnieuw een zeer positieve beoordeling. De twee domeinen die voor het eerst in aanmerking kwamen voor een eerste vlag, zagen een gerichte inspectie: Het Vrieselhof scoorde goed dankzij zijn biodiversiteit en zijn educatieve waarde. Bij de Kesselse Heide was het vooral de fauna en flora die hoog scoorde en de speciale saloondeuren die een bijna bewegwijzering zijn voor de schapen aldaar.

Op dinsdag 16 juli werden de drie vlaggen symbolisch uitgereikt voor het statige kasteel Vrieselhof in aanwezigheid van een grote delegatie personeel van de drie domeinen. De Vrieselhof vlag wappert nu trots voor het kasteel.Als slot merkte Peter Verdyck , directeur van de provinciale groendomeinen nog op dat alle vijf Green Flag Awards in België in de Provincie Antwerpen hangen ! ( Het Nachtegalenpark en Vordenstein Schoten zijn de twee niet provinciale domeinen )

Als inwoner van Oelegem toch even extra aandacht voor ons Vrieselhof. Noem het een juweeltje of zoals de Britten zeggen “ a hidden gem “ . Nog niet zo gekend als de andere groene ruimten maar een goed voorbeeld van biodiversiteitsbeheer. Je hebt er bv.het zeldzame blauwgras , in West- Europa met uitsterven bedreigd. Het park is ook historisch van belang met het aanpalend fort en Wereldoorlog Een littekens. Er staan volop werken op het programma met vooral een beter waterbergend vermogen . Ook is er een heus speelbos. Het kasteel wordt nog gebruikt door Ranst voor de burgerlijke trouwplechtigheden en tot verleden jaar was hier ook nog de vaste gemeenteraad. Genoeg parking en de Remise , het koetshuis van vroeger is een gezellige brasserie geworden.

Tekst en foto’s: G. Charrin