Walk of Fame Ethias Hasselt

 

Het Schlagerfestival is dit jaar aan zijn 15e editie toe. Vijf dagen staan er op het programma en de sterkhouders zijn weer van de partij. Met sterkhouders bedoelen we de Vlaamse sterren die hier al het meest op het podium gestaan hebben. Hun inzet en aanwezigheid( was) en is cruciaal voor het Festival.

Het zijn Yves Segers, Laura Lynn, Bart Kaëll, De Romeo’s, Christoff en Willy Somers. Allen kregen ze een plaats ( ster ) in “The Walk of Fame” , juist voor de hoofdingang van de Ehias zaal. Voor de inhuldiging buiten kregen de sterren ook binnen een replica tegel met hun naam.

Christoff vond deze onderscheiding minstens zo goed als een MIA, laat staan nog beter. De Romeo’s waren tevreden dat ze elk een replica kregen en dachten eraan om de tegel op hun oprit te fixeren. Een frisse Willy Sommers sprak over zijn. recente hartoperatie en dat de cardiovasculaire revalidatie zeer vlot gaat en ook nog redelijk aangenaam is.

Met Bart Kaëll hadden we achteraf een kleine babbel.

Bart beaamde de woorden van Christoff dat vele hits van deze artiesten behoren tot het Vlaams cultureel erfgoed. Vlaanderen houdt van zijn cultuur, zijn series, zijn liedjes. Waarom ook niet? Frankrijk en Italië koesteren op zeer hoge wijze hun taal in hun chansons. Vele liedjes van mijn collega’s zijn bijna evergreens.

Spijtig toch dat er geen programma’s meer zijn genre “ Tien om te Zien” om Vlaamse liedjes te promoten en lanceren. Dit is toch nefast voor de doostroming. Het is heel moeilijk voor jonge debutanten zonder een platform. Dus als er geen opvolging is blijven we maar he! Misschien komt er nog ooit een golfbeweging door nieuwe streamingsdiensten? “ Like Me” is heel leuk , nu nog iets voor jong en oud tegelijk.

Wat ik het verschil in beleving vind tussen hier in de hal op te treden met allemaal collega’s en solo optredens ? Het is anders , het is zotter en grappiger. Het is zoals met Tien om te Zien , er wordt tussen de optredens veel tijd gemaakt voor een babbel. Solo is er een publiek dat alleen voor jou komt. De massa volk hier is wel enorm, de boost en de energie die uit de zaal komt. Sommigen waren nog niet geboren als een van onze liedjes een hit was. Dat doet wel deugd.

 

Data: 27/28/29 maart en 3 en 4 april.

Alle info: http://www.hetschlagerfestival.be/