Koolmezen versus rupsen

 

Maandag 10 februari , daags na storm Ciara, ging in het Rivierenhof te Deurne een project van start om de koolmezenpopulatie op het provinciaal domein te vergroten en zo de opmars van de eikenprocessierups tegen te gaan.

Dit gebeurde in samenwerking met de leerlingen van het Sint-Ursula Instituut uit Wilrijk. Zij maakten ruim 100 nestkastjes.

Kool-en pimpelmezen vinden deze rups een echte lekkernij. De kastjes werden op verschillende strategische plaatsen gefixeerd door de domeinwachters. De kastjes zijn genummerd en gepersonaliseerd. In feite zijn de leerlingen er peter of meter van.

Vorige zomer ontdekte men maar liefst zestien verschillende congesties van de eikenprocessierups. Ze werden allen vernietigd. In mei verwacht men wel de volgende invasie.

De processierups heeft vooral in bebouwde gebieden weinig natuurlijke vijanden. Daarom is er een verder grootschalig project nodig , grensoverschrijdend naar Limburg en Nederland toe. De nestkastjes zijn nog maar het begin. Verder wil men de introductie op zich nemen van een inheemse kever ( de grote poppenrover) en een biotoop voor sluipwespen. Beiden zijn ook gourmets als het op rupsen aankomt!

 

Tekst: G. Charrin

Foto’s: Provinciaal Domein Rivierenhof.