Wandelnetwerk Heuvelland heeft er 68 km bij

 

In het provinciaal domein Het Chalet te Kemmel werd op 5 juni de uitbreiding voorgesteld van het Wandelnetwerk Heuvelland. Het  vernieuwde netwerk telt 220 km en 257 knooppunten. Je ontdekt er het Heuvelland, Mesen en een stukje Reningelst. De uitbreiding geeft aansluiting  met het wandelnetwerk Hoppeland en wandelnetwerk Ieperboog.

De zuidelijke Westhoek is een echt wandelparadijs met een grote afwisseling: bos-niet bos, rust –niet rustig, steil- vlak. Holle wegen en verborgen doorsteekjes.

De burgemeester en schepen van toerisme Heuvelland legden ook de nadruk dat de uitbreiding ook veel verbindingen met zich mee bracht en dat dit alleen maar te realiseren was met vele en verschillende partners. Peters en meters die noodzakelijk zijn voor het onderhoud, behoud van kwaliteiten en ook een oogje in het zeil te houden mits rapportering. Dat de 8 dorpen van Heuvelland enorm te bieden hebben op allerlei vlak is ook goed meegenomen.

Het wandelnetwerk omvat 4 suggestielussen, die goed bewegwijzerd zijn. Twee ervan zijn ook toegankelijk voor mindervaliden.

De Geuzenwandelroute ( 9km), de Kemmelbergwandelroute ( 9,1 km), De Kraters en mijnenwandelroute ( 7,1 km) en de Twee Bergenwandelroute ( 7,3 km).

Extra beleving is er door het project Horizon 2025. Vanuit de hoogte het landschap bekijken: de toren van de kerk van Mesen, het Klankpanorama in Dranouter en het uitkijkpunt op de kinderbrouwerij in Reningelst.

Het picknickplan van Westtoer met zijn mooie picknickplaatsen is ook een enorme troef en overal kom je een terrasje of een leuke eetgelegenheid tegen met lokale producten.

Ook niet te versmaden het project Ruralité waar we recent de inhuldiging de Landscapes Art mochten bijwonen, met in de Westhoek de Cocons op de Scherpenberg en het Nest te Mesen.

Leaderproject Westhoek Wandelproof is een Europees project met een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik.

Twee pijlers: investering in de beeldkwaliteit van het landschap.

Realisatie van een duurzame wandelbeleving door een betere spreiding van de wandelaars en het ontlasten van drukkere gebieden. Uitbreiding netwerken, verbetering en verbinding met elkaar.

Praktisch zijn de kaarten van het wandelnetwerk Heuvelland voor 10 euro verkrijgbaar  bij bv. Westtoer Brugge, Bezoekerscentrum Heuvelland Kemmel, Visit Poperinge, Toerisme Ieper en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis te Brugge.

Wandelnetwerk Heuvelland is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, het Regionaal Landschap westhoek, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de steden en  gemeenten Heuvelland, Poperinge, Mesen en Ieper.

 

Tekst en foto’s: G. Charrin.