Weekend Cowboys

 

De liefde voor westerns van Sven De Ridder bestaat al zeer lang. Weekend Cowboys stond ook al zeer lang op het programma en nu meer dan twee jaar na de persvoorstelling door de Sven De Ridder Company kon eindelijk de première doorgaan. Een première in de iconische zaal van Elckerlyc. En de nostalgie is troef hier. Boven de façade prijkt een enorme calico. Een wat? Een spandoek uit textiel die verwees naar de constructies boven de cinema’s vroeger Wij ouderen konden ze in veelvoud beleven in de jaren ’60 en ’70 op de Keyzerlei, in de straten rond het station, de Appelmansstraat enz. Kortom op elke plaats waar een cinema stond. Toen floreerden vele cinemazalen hier in ‘t Antwerpse en het was een aparte sfeer de calico’s telkens te bekijken.

En nu we binnen zijn, het verhaal: Weekend Cowboys speelt zich af in “ den Alamo”, een westerndorp diep verscholen in de bossen van Kalmthout. Een plaats die vroeger veel succes had maar nu stilaan aan het uitdoven is. Nieuw bloed is urgent nodig want de populatie is danig terug gelopen. Sheriff John Wijn ( Luc Verhoeven ) heeft het voor het zeggen in den Alamo en heerst over de saloonuitbaatster Miss Lizzy ( Linda De Ridder), Indiaan Bezige Bizon ( Herman Verbruggen) pelsjager Chris Croket ( Brick Van Dyck ) en countryzangeres Tammy Sue ( Ianthe Tavernier). Om toch wat nieuw jong bloed binnen te brengen introduceert Tammy haar vriend Jimmy ( Louis Thyssen.) Jimmy wordt al gauw Jimmy the Kid. En Sven De Ridder  zelf? Ja hoor daar is hij als Buffalo Ron, slecht karakter, spraakgebrek en ook nog de broer van Sheriff John. Wat zijn de bedoelingen van deze desperado? Waarom spreekt men zoveel over de Mexicano, een vroegere bewoner van het dorp? Is Jimmy echt verliefd op Tammy? En wat is het voordeel dat de Sheriff door de week een wijnhandel runt? Of moet de hulp van de Tenth Cavalry worden ingeroepen? Dat en nog veel meer kom je te weten als je Weekend Cowboys tot het laatste volgt. Je kan dit nog doen in Elckerlyc tot en met 21 augustus.

Zoals gewoonlijk komt het scenario uit het brein en pen van Sven en Brick. En laat dit nu juist de verrassing van formaat zijn. Traditioneel ga je bij hun producties direct voor de cascade aan humor maar hier laten ze ons subtiel hun veelzijdigheid zien. Nu geen dolgedraaide comedy maar een theaterwestern met inhoud. Hou je vast voor de nodige dramatiek en emotie die alle karakters ook een fijne diepgang geven. En geen schrik de humor is er ook, vaak spitsvondige taalanalyses- “ Zijn Tipis Typisch? .

Westerns gaan ook samen met geschiedenis en muziek. Dat laten de scenarioschrijvers als een rode draad door den Alamo draven met Bezige Bizon als bedrijvige western dj. Zelfs een nieuwe song zag het levenslicht en deze compositie wordt gezongen door Ianthe en Louis. En laat ons tenslotte ook dubbele punten geven voor het decor.

De cast kent al wat habitués van de Sven De Ridder Company en blinken allemaal uit.

Mijn nostalgie voor de oude westerns kwam terug boven met een “ High Chaparral gehalte”. Memories aan Big Joe Cannon, Buck, Manolito , Billy Blue en Victoria.  En alhoewel het main tune theme  uit deze reeks niet in den Alamo voorkwam, zit het nog steeds in mijn hoofd. Trouwens David Rose die de song componeerde, was ook de maker van  de tune voor Bonanza!

Met  Oost West Thuis Best  van Jeroen Maes en De Weekend Cowboys van Sven is het duidelijk dat zomertheater in Antwerpen in de lift zit. Super airco in Elckerlyc, de sfeer van het Wilde Westen, de zomer van Antwerpen een combinatie van theater en vakantiegevoel.

En mocht je naar nog meer verlangen,  geen nood. Na de zomer trakteert de Sven De Ridder Company ons op een plejade van entertainment vol afwisseling.

Propere Lakens krijgt een hervatting vanaf 17 september.  In Elckerlyc, in het weekend van 1 & 2 oktober en reist dan Vlaanderen rond tot en met 27 november.

Kersttijd is de periode om uit te zien  naar een nieuwe Kerstcomedy: in het Fakkeltheater  ‘Ne Geestige Kerst: Van 8 december  2022 tot 8 januari 2023 met onder meer Leen Dendievel.

De voorjaarsproductie heet “ De Mannen van de Golf”, loopt van 23 februari 2023 tot 19 maart 2023 in Elckerlyc en hier zien we o.a. in de cast Maike Boerdam, Warre Borgmans en topper comedy lady, Jasmine Jaspers.

 

www.fakkeltheater.be   of tel.  070 246 036

www.elckerlyc.be  of tel. 070 691 002

 

Tekst en foto’s: G. Charrin.