Wein und Stein

De Römische Weinstrasse begint even buiten Trier en telt ruwweg 19 plaatsen. Ze volgt de historische aanvoerroutes van de Romeinen en loopt bijna parallel met de Moezel. In de eerste eeuw na Christus werd hier al aan wijnbouw gedaan. Een prachtig landschap, een amfitheater bij de Moezel met wijnbouwterrassen, de leisteen en de hellingen. Mehring en Fell zijn de belangrijkste plaatsen.

De Villa Rustica in Mehring laat je kennismaken met het Romeinse leven bij de Moezel. Het is maar sinds 1982 dat de betekenis van deze site is erkend. Men vond bij verbouwingen stenen die niet uit de streek kwamen en stuitte op Romeinse overblijfselen. Systematisch ging men verder met opgravingen en reconstructies. Op het einde van de eerste eeuw na Christus was men met de bouw begonnen. Het landgoed behoorde waarschijnlijk toe aan een welstellende handelaar (met wijnbouw waren de Romeinen juist begonnen in deze streek, die behoorde tot Gallia Belgica). Midden de tweede eeuw kwam er een uitbreiding en telde de Villa 34 kamers op een oppervlakte van ruwweg 1500 m². Je kan nog steeds een deel van het badhuis zien en een kamer met de voorloper van onze vloerverwarmingverwarming en mozaïek. In 355 werd het vernietigd door Germaanse stammen. De site is vrij toegankelijk. Alleen voor de bad- en woonruimte heb je een gids nodig. Voor dit laatste kan je terecht bij Jutta Fassian. Jutta’s vader heeft zich gedurende bijna heel zijn leven beziggehouden met de Villa Rustica. Nu heeft hij de fakkel overgedragen aan Jutta. De Romeinen zijn niet de enige troef van Jutta. Sinds 2003 beheert ze ook het wijndomein van haar vader en biedt ze de wijnliefhebber unieke combinaties aan. Tijdens een geleid bezoek aan de Villa Rustica brengt ze de Romeinse keuken samen met haar wijn. Vini e Mustea cum Moretum: een Romeins brood met een Romeinse pesto van crèmekaas kan je degusteren in het midden van de Villa Rustica, samen met een van Jutta’s topwijnen. Zij was in 1987 wijnkoningin en na ervaring in de wijnbouw van Noord-Italië telt haar gamma nu ongeveer 15 wijnen. Al haar etiketten zijn door eenzelfde artieste gemaakt en achter de naam van elke wijn zit een zekere filosofie. Tanzendes Paar is bv. haar Sekt Brut van de Rieslingdruif. Jutta doet ook verdere wijnbelevingen met rondleidingen, wijnwandelingen, verwenarrangementen en fingerfoodpairing met wijn, waarbij ze ook chocolade en wijn combineert. Werkelijk een culinaire, culturele combinatie met wijn. Door haar passie kan je terecht spreken over Create, not made.

Alle info: www.weingut-juttafassian.de

De Moselsteig is een 365 km lange wandelroute die je in 24 etappes langs de Duitse Moezel brengt van Perl tot Koblenz, langs de wijngaarden, door bossen en vooral met veel panorama’s. Verrassend, uitdagend en inspirerend. Rond Mehring vind je twee van deze etappes. De etappe Sweich-Mehring is 12,3 km lang en biedt fantastische diepte- en vergezichten. Je kan uitrusten bij het Huxlay Plateau boven Mehring waar genoeg banken en tafels zijn voor een picknick. Op dit traject vind je nog een boskapel en de Finse piste, een gezondheids- en bewegingspad.

Mehring-Leuwen is 14,5 km, maar wat zwaarder. Je gaat door veel bossen, maar het is redelijk steil en soms heb je ook de zogenaamde via ferrata nodig, de ijzeren staalkabels en ladders langs het parcours. Hier ook panorama’s genoeg met onder meer een zicht op Triolago, een recreatief meer waar ooit oude steengroeven waren. Nu sinds 2010 is er alles voor de watersport en is er een rodelbaan.

Verkies je circulaire wandelingen van een hele of halve dag, dan zijn er nog de Seitensprüngen, de partnerpaden van de Moselsteig. Er bestaan er nu al 33.

De belangrijkste druivensoort in het Moezelgebied is nog steeds de Riesling. De Romeinen verklaarden ooit: de wijnstok is de moeder van de wijn, de bodem is de vader van de wijn. Leisteen is een zeer kostbare bondgenoot van de Moezeldruif en je vindt de stenen overal tussen de wijngaarden. De leisteenbodem vormt de ideale basis voor de wijnteelt. Maar waar kwam die leisteen vandaan? Dat en nog veel meer kom je te weten in de Bezoekersmijn in Fell. Bergwerk Fell is een plaats waar geschiedenis tot leven komt en waar ook veel plaats voor natuur is. In dit gebied werd van 1500 tot 1964 in vele mijnen leisteen gewonnen. Ondergronds zijn er op geregelde tijdstippen rondleidingen van 1 uur in het Duits. Je daalt 70 meter ondergronds in de wereld van de mijnbouw: imposante kamers en mijnwerkersfiguren met oude mijnbouwtechnieken. Het leven van de mijnwerkers was hard. Dit zie je ook bovengronds in het museum. Hier vind je veel oud materiaal en de geschiedenis van de H. Barbara, patroonheilige van de Bergwerkers. Op 4 december wordt ze in Fell gevierd met een optocht en een feest.

Op het domein ook een mijnwandelpad van ettelijke km. Kinderen kunnen zich ook prima vermaken op het domein. Bistro Weinstein zorgt voor een hapje en een drankje en er is een souvenirwinkel. Ga je ondergronds, voorzie je wel van stevig schoeisel en een trui. De constante temperatuur is er tussen 12 en 13 graden. Alleen open van april tot oktober. De reden: een grote kolonie vleermuizen gebruikt de mijn als overwinteringsgebied.

www.bergwerk-fell.de

In Fell zelf is er nog een aangename, niet zo moeilijke circulaire wandeling. De Stein-Wein Panorama Fell is bijna 6 km lang en vertrekt in Fell bij het busstation Grundschule. Naast de panorama’s over de stad en de wijnvelden van Fell, kom je de Schiefertafel tegen. Voor deze herinneringswand kan je zelf een boodschap maken op leisteen en aan de muur hangen. Maak op het parcours ook tijd voor de grootste en kleinste kurkentrekker ter wereld. Een parcours met ook gezellige plaatsjes om te picknicken, een originele wijnkoeler incluis. Een gezellig eetadres in Fell is Zum Winzerkeller. Stijlvol ingericht met veel memorabilia uit de wijnwereld wordt er culinair gewerkt met seizoensgebonden producten uit de streek, wild uit de bossen met lokale Moezelwijnen.

www.zum-winzerkeller.de

Ook nog te onthouden voor een bezoekje

Fell: wijndomein Franz-Rudolf Meirer – Moselstrasse 8 Fell

Mehring: – Weingut Weber-Loskill – www.weingut-weber-loskill.de

– Restaurant Zum Moseltal – www.hotel-moseltal.de

De ontdekking van de Römische Weinstrasse kwam op me af als een toeristische Moezeldelicatesse. Een schilderachtig rivierlandschap met vooral nog veel stille plekken die op sommige andere Moezelplaatsen schaars worden.

www.roemische-weinstrasse.de

 

Tekst en foto’s: G. Charrin