Zadelpijn in gourmet regio

 

Het theaterseizoen komt stilaan aan de eindmeet en EWT-Theater sloot zijn seizoen af met “ Zadelpijn “, een komisch, soms aangrijpend en warm verhaal over enkele eigenzinnige vrouwen die “ Le Tour du Sancerre” gaan doen, een rittenkoers die nog niet ontdekt is door ASO!

Vijf fietsende vrouwen vieren hun vriendschap in gezelschap van hun “ would be “ sportbestuurster Yvonne ( Anne Mie Gils), die kikt op Franse obers en garagehouders met snor.

Alle fietsende vrouwen hebben hun eigen problemen, sommige zijn verborgen andere zijn gekend door de hele groep. Jacqueline ( Ann De Winne) recupereert van kanker en heeft pas nog chemo gehad. Toch probeert ze mee te fietsen en haar vriendinnen trekken haar erdoor als het wat moeilijk wordt. Astrid ( Annik Pauwels) is wat timide en teruggetrokken maar droomt dagelijks van haar aparte relatie die ze heeft op het thuisfront. Een geheim dat ze gedeeld heeft met Max ( Daisy Thys) de ietwat volumineuze flapuit met een gouden hart. De twee andere deelneemsters zijn boezemvriendinnen maar ze gaan samen door een helletocht als  Kris ( Maike Boerdam) te weten komt dat Sonja ( Sandrine Van Handenhoven ) scharrelt met haar man.

Vooral tijdens de fietspauzes als tijdens de hotelovernachtingen wordt er lief en leed gedeeld. Soms ongezouten, soms cru en soms heel emotioneel.

Dit verhaal in een notendop wordt gebracht door een grandioos team. In het begin is het even zoeken vooral door het feit dat vele dialogen in de richting van het publiek gaan. Je wordt echter meegetrokken, meegetrokken in elks verhaal en meegetrokken in de wondermooie streek die de Sancerre is. Je krijgt goesting in een witte of rode grand cru of een Crottin de Chavignol ( een Appelation  d’origine Protégée) . Zelfs al is er geen echt decor je voelt de druivenranken naast je majestueus in de wind.

Ons vijftal overwint niet alleen de legendarische ( fictieve) Mur de Sancerre maar hun vriendschap wordt nog intenser naar het einde. Een vriendschap die het van alles gaat winnen en samen  zullen ze een donkere bladzijde afsluiten.

En ja er is nog een quasi rode draad door het verhaal. Een garçon en attributenverbouwer, genre René Artois uit Allo Allo! (Mathias Daneels)

Het gehele stuk is niet allen doordrenkt van heerlijke Sancerre maar ook van de tofste, gekendste toppers uit het Franse chanson. Liedjes die je meenemen naar La Douce France of naar herinneringen uit vervlogen hitjaren.

Onze zes  dames brengen solo of samen op een perfecte en hartverwarmende manier al deze Franse hits.

Noem dit een genre musical met allure en diepgang!

 

Neen, eerst wou ik er niemand uitkiezen, omdat ze allemaal het “ so great “ deden. Toch gaat mijn hart naar Annik Pauwels. Met fietshelm had ze de allure van Marianne Vos met haar twinkelende ogen, terwijl ze zonder fietskledij meer neigde naar de melancholische blik van Elisa Longo Borghini. Ook de manier waarop ze solo “ Ma Vie” bracht was enorm ontroerend en  emotioneel naar het hart grijpend.

Annik had er zelf heel hard  van genoten zei ze na de première:

  • Het is zalig met zulke topmadammen te mogen optreden. De samenwerking was echt gezellig. En dan die Franse chansons, ze passen echt in het stuk. En wij maken ook in feite het decor. Ik denk ook dat het voor de mensen even wennen was om er in te komen. Dan komen we met de fietsen en je kan alles loslaten en je erin dompelen. Het moment van de solozang was ik wel een beetje nerveus en door al het wisselen van de kledij en de lampen op het podium was het soms ook intens zweten. Maar ik voel me nu heel gelukkig.

Merci Annik!

In september staat er reeds een nieuw seizoen gepland voor het EWT-theater  met traditioneel 5 producties.

Behalve Ann De Winne zien we onze dames volgend seizoen terug in een van deze nieuwe producties.

Een kort overzicht:

 

Anne Mie Gils bijt de spits af in september met o.a. Frank De Kaey die zowel auteur als regisseur is van “ Niet Met Mij He!”

 

Maike Boerdam zien we in november in “ De Scheve Schaats” Van Jeroen Maes, met ook weer Frank De Kaey.

 

In de eerste productie van 2023  zien we Max en Astrid terug ( Daisy Thys en Annik Pauwels) in “ Ik Spring Uit Een Vliegmachien”. Regie Frank De Kaey en bij de cast ook nog een andere topper, Marc Verbruggen.

 

In maart komen we  Daisy terug tegen in een stuk van Ron Cornet “ Geluksnummers’ met onder meer ook Door Van Boeckel.

 

Sandrine zien we in het laatste stuk in mei 2023  “ Ik Heb Zin In Jou” regie Frank De Kaey en met o.a. Dorothy  Wuyts en Daphne Paelinck.

 

Zadelpijn  nog tot 12 juni  in de Hertstraat 2. Alle info voor dit en volgend seizoen: www.ewt.be