ZELL, EEN GEZELLIG WIJNSTADJE AAN DE MOEZEL

Halfweg tussen Trier en Koblenz ligt Zell, een wijnstadje dat tot ver buiten de grenzen bekend is. De Schwarze Katz is de plaatselijke wijn die verdeeld wordt over heel Europa tot zelfs in Amerika. De wijngaarden lopen van aan het centrum van het stadje, steil naar boven tot de heuveltoppen 200 meter hoog. Hier zijn een van de grootste aaneengesloten wijngaarden van Duitsland, waarvan vele in terrasvorm aangelegd.

Het stadje is gezellig in het toeristisch seizoen, niet te druk maar met sfeer. Winkeltjes wisselen af met wijnkelders en restaurants. Je kunt de wijn ter plaatse proeven in een van de vele wijnlokalen of bij een van de vele wijnbouwers bij wie je eventueel ook kunt overnachten. Enkele keren per jaar worden hier een paar heel populaire wijnfeesten van de Schwarze Katz georganiseerd. Na de pandemie hoopt men deze traditie dit jaar te kunnen hernemen.

Wie actief is kan hier fietsen in alle richtingen, maar vooral dan langs de Moezel. Je kunt hier ook kanovaren op de Moezel, vissen of zwemmen in het groot plaatselijk zwembad. Of wandelen langs een van de talrijke wandelpaden. De natuur hier maakt indruk. De Moezel maakt tussen de bergen een bocht van maar liefst 10 km, de grootste meander van de hele Moezel.  De tunnel die door de berg gaat is enkel voor het spoor, de trein gaat dan verder via een hangviaduct naar Trier. Hier ligt de vroegere Kanonenbahn, die eind 19de eeuw aangelegd werd om oorlogsmateriaal over te brengen naar het grensgebied van Duitsland met Frankrijk en die nu tot het erfgoed behoort. De Kanonenbahn-wandeling vertrekt vanuit het station van Bullay.

Wil je de grote meander vanuit de hoogte zien? Dan wandel je het best tussen de wijngaarden naar de Marienburg, een versterkte burcht die later tot klooster omgebouwd werd en nu een bezinningscentrum is. Je kunt eventjes het kerkje binnengaan en op het terras genieten van het uitzicht. Jammer dat je hier niet meer zoals vroeger kunt genieten van een glaasje of een gebakje. We gaan dan gewoon verder naar de Prinzenkopf. Vanop deze uitkijktoren heb je een ronduit prachtig  panoramisch uitzicht van 180 graden. Je ziet van hieruit twee maal de Moezel, de wijngaarden en het geklasseerde dorpje Pünderich dat je het best ook eens bezoekt. Kortom, Zell en omgeving heeft dank zij de wijn en het landschap heel veel te bieden.

Wil je meer info over Zell en omgeving? Stuur een bericht naar herman.taelman@skynet.be

Tekst: Herman Taelman.

Foto’s: Herman Taelman , Tourist Information Zellerland  & Gust Charrin.