Viva Frida Kahlo – Immersive Experience komt naar België!

 

Vanaf 18 maart kan je je in Brussel onderdompelen in het leven en het werk van de bekende Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. De meest iconische schilderijen komen tot leven tijdens een 360° beleving in het gloednieuwe VIAGE – Digital Art Theatre in hartje Brussel. Brussel is na de première in Zürich nog maar de tweede halte van de expo ‘Viva Frida Kahlo – Immersive Experience’.

‘Viva Frida Kahlo – Immersive Experience’ geeft een inzicht in het tragische leven van de Mexicaanse kunstenares. Nooit eerder in Europa werden Frida’s werken en haar leven in de vorm van een immersieve expo getoond. De schilderijen van de expressieve kunstenares, met hun toegankelijke symboliek en kleurrijke exotische planten en dieren, maar ook een reeks krachtige zelfportretten staan centraal in deze meeslepende tentoonstelling.

Het geheel wordt gepresenteerd met behulp van een krachtige videoprojectie en licht- en geluidseffecten. Dankzij de panoramische projecties krijgt de bezoeker het gevoel rechtstreeks in het universum van Frida te zijn terechtgekomen. Een voice-over, die de fictieve stem vormt van de kunstenares, neemt je mee op sleeptouw van het ongelofelijke verhaal van Frida Kahlo.

Tragiek en pijn als rode draad doorheen de kunst

Kahlo, die dochter was van een Mexicaanse moeder en een Duitse immigrant, verkende haar identiteit en pijn door middel van haar kunst.

Als jongvolwassene bracht ze een groot deel van haar leven door gekluisterd aan een ziekenhuisbed. Zo leerde ze zichzelf schilderen “uit verveling” en maakte ze in haar beginjaren veel kleurrijke zelfportretten.

Later leerde ze Diego Rivera kennen – een man die zowel op professioneel als persoonlijk vlak een grote rol speelde in haar leven. Rivera was collega-kunstenaar en Frida’s grote liefde. Met hem onderging de kunstenares een publieke, tumultueuze relatie die de basis vormde voor heel wat van haar bekendste werken.

Icoon

Kahlo wordt algemeen beschouwd als een icoon vanwege haar unieke persoonlijkheid, haar kenmerkende stijl en haar radicale opvattingen over vrouwelijkheid en seksualiteit waarmee ze in de 20e eeuw heel wat taboes doorbrak. De kunstenares wordt gezien als een boegbeeld voor het feminisme en wordt wereldwijd geprezen om haar surrealistische schilderijen. Haar werk, dat rijk is aan symboliek, blijft ook vandaag de dag nog boeien.

‘Viva Frida Kahlo – Immersive Experience’ is een organisatie van MB Presents met de steun van de Mexicaanse ambassade in België. De expo vindt plaats in VIAGE – Digital Art Theatre in de Anspachlaan 30 te Brussel. Info & tickets via www.fridakahlo.be.

 

 

Praktische info

Expo: Viva Frida Kahlo – Immersive Experience

Periode: vanaf 18 maart 2022

Locatie: VIAGE – Digital Art Theatre | Anspachlaan 30, 1000 Brussel

 

Openingsuren

Op maandag en donderdag van 12 tot 16 uur (laatste toegang)

Op woensdag van 12 tot 17 uur (laatste toegang)

Op vrijdag van 12 tot 19u30 (laatste toegang)

Op zaterdag van 11 tot 19u30 (laatste toegang)

Op zondag van 11 tot 18u30 (laatste toegang) Details op www.fridakahlo.be

 

Toegangsprijzen

Weekdagen

Volwassenen (19 tot 64 jaar) 16,50 euro

Kinderen (5 tot 18 jaar) 11,50 euro

Senioren & studenten 13,50 euro

Familieticket 45 euro (2 volwassenen & 2 kinderen of 1 volwassene & 3 kinderen)

Weekend & feestdagen

Volwassenen (19 tot 64 jaar) 18,50 euro

Kinderen (5 tot 18 jaar) 13,50 euro

Senioren & studenten 15,50 euro

 

Familieticket 49 euro (2 volwassenen & 2 kinderen of 1 volwassene & 3 kinderen) .

 

 

www.fridakahlo.be

Tekst: Peter Minnebo.