Zuid-Limburg, een enclave die zich manifesteert als een flessenhals tussen België en Duitsland. Het heuvelland is een overgangsgebied tussen het vlakke noorden en de Ardennen. De grens met de rest van Nederland is er op zijn smalste. Ten opzichte van de rest van Nederland een golvend landschap met plateaus, bosrijke gebieden en beekdalen. Zoals men in Frankrijk het departement Gers weleens het Toscane van Frankrijk pleegt te noemen, zeggen de Zuid-Limburgers dit ook over hun streek en dan voornamelijk het Heuvellandgedeelte. De link met Eroica is hier niet ver te zoeken. Dit Heuvelland samen met Valkenburg, Grensmaasvallei en Parkstad Limburg is een unieke combinatie op het gebied van toerisme waar in feite alles mogelijk is. Geografisch behoort de grootstad Maastricht ook tot Zuid-Limburg, maar is op het gebied van toerismepromotie volledig autonoom.

LandschapValkenburgDSC_0127

Landschap, cultuur, activiteit en ligging geven Zuid-Limburg een massa troefkaarten. Neem daar nog de bourgondische mentaliteit in de streek bij en je komt aan het ultieme vakantiegevoel.

Het veelzijdige Valkenburg (volledige naam: Valkenburg aan de Geul) is een oude vestingstad tussen de mosgroene heuvels. We kennen het voornamelijk voor de beklimming van de Cauberg tijdens de Amstel Gold Race, maar dit mergelstadje krioelt van de hot spots. De mergelgrotten en de kasteelruïne brengen je ver in de tijd en je kan ook de harde geschiedenis en sfeer beleven van de laatste steenkoolmijn in Nederland. Dat Valkenburg ooit een gerenommeerde spastad was, vind je nog terug in Thermae 2000, het enige kuurpark in Nederland. Een heuse stoeltjeslift bij de Wilhelminagroeven benadrukt nog eens het heuvelachtige karakter. Als het op shoppen, overnachten of uit eten aankomt, is Valkenburg de geknipte locatie. Ook goed om te weten is dat in december Valkenburg verandert in een sfeervol kerststadje met zijn over de gehele binnenstad verspreide kerstmarkt.

In Kerkrade vind je het Museumplein. Deze unieke combinatie van drie musea presenteert erfgoed, geschiedenis, wetenschap en industrie richting een breed publiek. Kortom brengt men het verhaal van de aarde, het proces dat ons in staat stelt de aarde leefbaar in te richten en de voorwerpen die wij gebruiken in die leefbare wereld. De drie musea zijn: Columbus, Continium en Cube. In Columbus reis je mee naar onbekende hoogte en bewonder je de aarde zoals slechts 500 astronauten ze eerder zagen. Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum voor kinderen met wisselende tentoonstellingen. Nummer 3, Cube, is volledig gewijd aan design met deels ook tijdelijke programma’s. Tot 19 november loopt er nu “Everything you always wanted to know about toilets but were afraid to ask”, over een van de meest elementaire behoeften van de mens in al zijn aspecten en met uiteenlopende vormen van design. Kortom, het verleden en de toekomst van het toilet. Alle info: www.museumpleinlimburg.nl

Zuid-Limburg is door zijn ligging en landschap ook een ideale basis voor buitenactiviteiten. Wandelpaden liggen geografisch verspreid en voor waterrecreatie en ondergrondse avonturen kunnen velen hun hart ophalen. Voor wielertoeristen is het een echt paradijs. De ongeveer 27 heuvels die de basis vormen van de Amstel Gold Race vormen het topmenu. Meer dan 1300 km fietspaden verbonden door ongeveer 125 knooppunten samen met het golvende karakter van het landschap zijn een uitdaging gedurende het hele jaar. Dat Zuid-Limburg zeer wielergezind is, zie je ook in Sittard, in het onlangs geopende “Tom Dumoulin Bike Park” naast het voetbalstadion van Fortuna Sittard, een wielerpark van 3,2 km met verschillende nivelleringen. Tom is trouwens een Zuid-Limburger.

Het bourgondische karakter van Zuid-Limburg vind je dan weer in de tradities en het culinaire genieten. In een voornamelijk protestants Nederland is Zuid-Limburg ook een ietwat buitenbeentje op gebied van tradities. Denken we maar aan de carnavalsvieringen deels beïnvloed door hun Duitse buren. De regionale keuken maakt gebruik van verfijnde ingrediënten uit deze regio. Maak zeker kennis met de vele streekproducten. De uitstekende kwaliteit van de mergelbodem geeft prima, voornamelijk witte wijnen. De hoogstamfruitbomen leveren een massa fruit en het vee graast onder de bomen. Vlaai, asperges en stroop behoren ook tot de regionale producten en het bier van brouwerij Brand is ook een degustatie waard. Je kan deze brouwerij, gelegen in Wijlre, trouwens na afspraak een bezoek brengen.

Kastelen van allerlei soort, de Maas en het Drielandenpunt op de Vaalserberg (322m!) waar de grenzen van Nederland, Duitsland en België samenkomen, zijn ook nog bijkomende troeven die we graag vernoemen.

DSC_0017DSC_0077DSC_0093DSC_0004

Zuid-Limburg is vlot te bereiken. Vanaf Antwerpen ben je er na iets meer dan een uurtje. De nieuwe, dubbele tunnel in Maastricht, recent geopend, heeft het fileleed er naar de geschiedenis getorpedeerd (het kan voor Antwerpen een les zijn). Zuid-Limburg kent ook de weelde dat je er binnen het uur maar liefst 8 internationale luchthavens kan bereiken en twee hst-stations binnen het halfuur.

Alle info: www.vvvzuidlimburg.nl