PINGUÏNS RONDEN BROEDSEIZOEN SUCCESVOL AF

In totaal acht zwartvoetpinguïns zijn uit het ei gekropen in Burgers’ Zoo

Arnhem, 6 april 2023 – Waar de meeste vogelsoorten zich weer voorzichtig op het voorjaar oriënteren, zit het broedseizoen van de zwartvoetpinguïns in Koninklijke Burgers’ Zoo er alweer op. Deze pinguïnsoort leeft in het wild langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en broedt normaliter twee keer per jaar in Arnhem: in september en januari. In het zuiden van Afrika breekt dan de zomer aan. Dierverzorgers plaatsen donderdag 6 april 2023 acht jonge pinguïns terug voor de schermen nadat de jonge vogels geslaagd zijn voor hun voercursus achter de schermen. 

Succesvolle broed niet vanzelfsprekend
Met de acht pinguïnjongen is de Arnhemse kolonie uitgegroeid tot 75 vogels in totaal. Burgers’ Zoo blijkt binnen het Europese populatiemanagementprogramma (EEP) opvallend succesvol te broeden. Hoewel zwartvoetpinguïns in veel Europese dierenparken te vinden zijn, blijkt een succesvolle fok niet vanzelfsprekend. Waarschijnlijk is de omvang van de kolonie in Burgers’ Zoo hier deels debet aan.
Voercursus met succes afronden
Na een broedtijd van circa veertig dagen komen de jongen uit het ei. Als ze ongeveer twee maanden door hun ouders zijn grootgebracht, moeten ze in het wild hun eigen kostje bij elkaar gaan scharrelen. In Burgers’ Zoo verhuizen ze op dit moment tijdelijk achter de schermen waar ze leren om vis aan te nemen van de dierverzorgers. Als de voercursus geslaagd is, worden de jonge vogels het liefst in een groepje leeftijdsgenoten weer in de kolonie voor de schermen teruggeplaatst.
Broedseizoen in september en januari
De zwartvoetpinguïns broeden normaliter twee keer per jaar in Burgers’ Zoo: in september vindt een eerste broedronde plaats, meestal gevolgd door een tweede omstreeks januari. Op het eerste gezicht lijkt het apart om in het Nederlandse najaar te broeden en de jongen in de winter groot te brengen. In Zuid-Afrika en Namibië breekt in deze periode dan echter juist de zomer aan en is het voedselaanbod het grootst.