Rüdesheim am Rhein is een romantische plaats langs de Rijn, met een populatie van ongeveer 10.000 is het een aangename bestemming die deel uitmaakt van Unesco Werelderfgoed. Een gebied van steile wijngaarden geeft extra schoonheid aan de Rheingauvallei die zich ruwweg van Rüdesheim tot Koblenz uitstrekt over ongeveer 65 km. Het middeleeuwse centrum met eeuwenoude vakwerkhuizen is goed bewaard gebleven. Rüdesheim is ook verbonden met Asbach Uralt, de Duitse brandewijn en deze heeft juist buiten het stadje een bezoekerscentrum.

Laat je glijden over de wijngaarden en geniet van nog veel meer. Dit kan je perfect doen door in het centrum van het stadje de kabelbaan naar het Niederwald Monument te nemen. Je kan gewoon heen en weer reizen, of te voet terugkeren tussen de wijngaarden. Een nog betere formule is kiezen voor het ringticket. Met de open kabelbaan, je kan er met zijn vieren in plaatsnemen, krijg je al de eerste mooie zichten van de Rijn. Vergaap je aan de soms drukke kade waar vele Rijncruises aanleggen. Het Eberlachklooster in de verte deed dan weer dienst als set decor voor de film ‘De naam van de roos’.

Boven, naast het panoramische restaurant, is het imposante Niederwald Monument. Het is 38 m hoog en symboliseert de hernieuwde stichting van het Duitse Keizerrijk na de Duits-Franse Oorlog van 1870-1871. Het hoogste beeld is Germania met daaronder een hoofdreliëf van niet minder dan 133 mensen die een belangrijke rol speelden in deze geschiedenis. Het onderste beeld is ‘Vader Rijn’ die een wachthoorn overhandigt aan ‘Dochter Mosel’. Een symbool voor 1870, toen de Rijn was veranderd van een grensrivier naar een binnen-Duitse waterloop. Met het ringticket loop je nu door het Niederwald zelf, een bos en landschapspark van ongeveer drie km dat je van Rüdesheim naar Assmannshausen brengt. Onderweg nog mooie vergezichten, een ervan de samenvloeiing van de Naherivier met de Rijn. Je wandelt langs het 18de-eeuwse jachtslot dat nu het Jagdschlosshotel geworden is en dan kan je met de stoeltjeslift afdalen naar Assmannshausen. Hier kan je even vertoeven en dan de boot nemen die je in een halfuur terugbrengt naar Rüdesheim. En je cirkel is rond!

Sinds 2015 kan je vanaf Assmannshausen ook iets unieks doen. Dit dorpje is niet alleen zeer bekend voor zijn rode wijn, ‘waar rode wijndruiven groeien in de kruidentuin’. Meer dan 30 eetbare, wilde planten en geneeskrachtige kruiden groeien tussen de wijnranken. Voorbeelden zijn wilde venkel, wilde rucola of knoflookrups. Tussen april en oktober neemt een gids je mee op een 2,5 uur durende tocht tussen de steile wijngaarden. Je kan ook de culinaire wandeling combineren met het degusteren van lokale, regionale gerechten op basis van deze kruiden. Dit kan doorgaan in enkele van de partnerrestaurants.

Alle info: www.wildes-in-der-rotweinzone.de

Een aanrader voor een regionaal gerecht: Hotel Zwei Mohren – www.hotel-zweimohren.de

Ben je fan van oude, mechanische muziekinstrumenten, ga dan naar het oude ridderkasteel uit de 15de eeuw, Im Brömserhof. Sinds 1973 is hier een privécollectie neergestreken van bijna 350 zelfspelende muziekinstrumenten. Om ze tot leven te brengen en je ‘ogen zullen oren maken’ volgens de gids, kan je de toestellen alleen maar bekijken met een gids. In kleine groepen wordt er uitleg gegeven over de instrumenten uit drie eeuwen en worden ze tot leven gebracht. Er zijn rondleidingen in verschillende talen. Er is ook een werkplaats voor restauratie en een gezellige shop met ook heel het jaar door kerstartikelen is te bezoeken.

www.smmk.de

Over het instrumentenmuseum is de Drosselgasse, de bekendste straat van Rüdesheim. Ze is zeer smal met sfeervolle wijnlokalen, restaurants en heel, heel veel souvenirwinkels.

De streek is ook het centrum van de Rheingauwijnen, meestal met de Rieslingdruif. Heel wat gelegenheden en formules om de druif en zijn latere leven te ontdekken.

Wine Around is een originele belevenis met een individueel ticket van 12 euro. Hiermee kan je driemaal wijn proeven op plaatsen, verspreid over de hele stad. Je combineert in feite een wandeling en zoektocht met wijnproeven. Neem zeker een stadsplannetje mee voor deze tocht.

Wil je echt voor topwijnen gaan, breng dan een bezoek aan Weingut Georg Breuer. Zeer centraal gelegen is dit een domein dat teruggaat tot 1880. Met 38 hectare wijngaarden in de buurt gaat Breuer voor 85% Riesling. Met 10% Pinot Noir hebben ze ook een redelijk assortiment rood.

Een van hun paradepaardjes is sinds 1990 Terra Montosa, een Grand Cru Riesling. Terra Montosa is Latijn voor steil land.

Bij Breuer kan je ook kelderbezoeken doen.

www.georg-breuer.com

Nog twee tips voor een combinatie hotel-lekker eten

Rüdesheimer Schloss: www.ruedesheimer-schloss.com

Hotel Trapp: www.hotel-trapp.de

Alle verdere info over Rüdesheim

www.ruedesheim.de

Nog meegeven dat je vanaf Rüdesheim na ongeveer 30 km de Lorelei en het pittoreske Sankt Goar kan bereiken.

Tekst en foto’s: G. Charrin.