Het Hyde Park van Antwerpen

 

Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof bestaat 100 jaar.

Op 3 mei werd de aftrap gegeven van een feestprogramma boordevol evenementen voor ieders wil. Het oudste provinciaal domein en zijn kasteel kende een zeer interessante geschiedenis. Daarom zijn er niet één maar twee tentoonstellingen geopend op 3 mei. Tot 25 juni is er in de Galerij Rivierenhof, naast het Kasteel de tentoonstelling van 100 jaar Rivierenhof. Ga terug in de tijd met de families Cogels, de laatste erfgenamen die het kasteel aan de provincie verkochten, en bezoek het bureel van een der eerste parkwachters. Je ziet ook de geschiedenis van deze parkwachters, bv. aan de hand van hun uniform. Veel nostalgisch materiaal van een oude bank over de laatste go cart die dienst deed in de verkeerstuin, tot een heuse hotelkamer zoals ze dienst deed in de 50 en 60 er jaren boven in het kasteel. Het hotelaanbod verdween rond 1980. De evolutie van het park aan de hand van historische kaarten. Trouwens Wikipedia spreekt altijd over 132 ha maar volgens onze directeur is het zeker 135 ha.

De tweede tentoonstelling vind je buiten en loopt tot 31 december. Vintage Rivierenhof neemt je mee op wandel door het verleden. De wandelroute brengt je langs 14 historische foto’s in het park. De prachtige brochure die je door de wandeling gidst is voor drie euro te bekomen bij het infopunt van de domeinwachters of gratis te downloaden. Ter ere van de 100 ste verjaardag zijn er ook leuke Rivierenhof spullen te verkrijgen zoals een fietstas, kinderpet, een drinkbus, paraplu, tot zelfs een picknickstoel of picknickdeken.

Verder is er nog een groot feestprogramma. Dit vind je op de website maar ook in een handige folder met een affiche op de achterzijde.

Enkele voorbeelden die doorgaan:

Diner on the Lake ( tot 30/06). , Een proevertjeswandeling, een fotowedstrijd, een Rivierenhofloop i.s.m. district Deurne, kinderworkshop, de bevrijdingsfeesten, vertelavond en nog zo veel meer.

Op 11 juni is er een feestpicknick tijdens het Rozenfeest aan de rozentuin. Je kan je picknick bestellen of gezellig aanschuiven met je eigen mand.

Last but not least is er een boek uitgekomen voorgesteld door Mireille Colson, gedeputeerde voor recreatie – en groendomeinen. Rivierenhof Parkgeheimen  geeft meer dan honderd jaar parkgeschiedenis in verhalen en foto’s. de geschiedenis van vroeger en nu, hoe het park nu leeft aan de hand van vele interviews.

Alle nuttige info  ( ook over bestellingen gadgets en boek ): www.100jaarrivierenhof.be