Roker ik zie u graag

 

De titel van het debuut als schrijver van de Kempische tabakologe  Els Bosch. Els begon als verpleegkundige op een longziekten afdeling  en volgde de opleiding tabakologie. In 2009 werd ze erkend tabakoloog  en startte ze met begeleiding van rokers zowel individueel als in groep.

Als rookstopcoach  was het altijd haar droom om een boek te schrijven over het rookprobleem en dit te benaderen vanuit een specifieke invalshoek. Schrijven is een droom maar het verwezenlijken is een periode van lange adem. De droom ging bijna 10 jaar mee, het moeilijkste is het begin van een boek zoals dit. De droom naar realiteit omzetten. Wat een schrijver ook nodig heeft is een uitgever en een schrijfcoach. Met hun hulp kwam het boek tot stand.

In 2022 rookte in Vlaanderen nog 14 % van de populatie. Tijd om er iets aan te doen.

Het boek steunt op vier pijlers:

-Motivatie.

-Zelfvertrouwen.

-Hulpmiddelen bij rookstop.

-Sociale steun of begeleiding.

Het boek is zeer vlot lezend en staat vol van getuigenissen. Ook leuke weetjes en voorbeelden komen op je af.

Els werkt met bepaalde oefeningen in het boek die de lezer helpt en stoppen met roken vanuit een heel andere onverwachte hoek benaderd. Neem bv. de actie waarbij de roker in de tuin als een standbeeld gaat staan.

Vallen en opstaan is ook een belangrijk hoofdstuk in het boek. Een terugval is geen mislukking maar een onderdeel van het proces.

Het boek staat ook vol toffe illustraties en tekeningen.

Verminderen met roken is geen goede therm, voorbereiden op een volledige stop is beter.

Het boek is uitgegeven bij Willems uitgevers en vanaf nu te koop. Els stelde zelf haar boek voorop 10 mei  in een bomvolle zaal ven het CC te Mol, met onder meer vele getuigen uit het boek.

Het enige risico dat je loopt bij het lezen van dit boek is dat je een rookvrije toekomst tegemoet gaat!

www.rookstopcoach.be

Tekst en foto: G. Charrin.