Een rondrit in het 1066-gebied

In december hebben we Hastings uitgebreid voorgesteld. Hastings ligt in het 1066-gebied, een streek nauw verbonden met de landing van Willem de Veroveraar en de slag bij Hastings in 1066.

Hastings is een goed vertrekpunt om deze streek gedurende enkele dagen te verkennen, maar ook Rye en Tenterden zijn goede uitvalsbasissen. Start ’s morgens met een bezoek aan Bodiam Castle. Het is er dan nog niet zo druk en als je geluk hebt met het weer, is een zonsopgang er prachtig. Bodiam is een ruïne van een versterkte waterburcht. De perfecte middeleeuwse burcht, totaal symmetrisch en aan de buitenkant in een nog zeer goed bewaarde staat. Bodiam heeft ook geluk gehad nooit zwaar belegerd te zijn geweest. Sir Edward Dalyngrygge bouwde het rond 1380 als bescherming tegen de Fransen, die toen bezig waren met de Honderdjarige Oorlog. Toen het kasteel af was, hadden de Engelsen opnieuw de controle over Het Kanaal en zag men de Fransen niet meer terug. Alleen veel later, tijdens de burgeroorlog rond Cromwell, zag Bodiam nog gevechten. Het verval van Bodiam was toen echter van binnenuit reeds begonnen. De opbouw en latere conservatie begon in de Victoriaanse periode en veel later kwam het in handen van The National Trust. Begin bij een 15 minuten durend filmpje over de geschiedenis van Bodiam en klim zeker via de wenteltrappen naar de twee uitzichtpunten op de kantelen. Hier kun je je verbeelding de vrije loop geven voor je je begeeft naar de tearoom van The National Trust. Vanaf de kantelen heb je een mooi zicht op de Rother rivier, nu bijna niet bevaarbaar, maar vroeger de verbinding met de zee. Hier rijdt ook de Kent & East Sussex Steam Railway, die via Tenterden en Northiam Bodiam bereikt. Verschillende arrangementen met de stoomtreinen zijn mogelijk. In Bodiam Station is er nu een speciale tentoonstelling naar aanleiding van 100 jaar 14-18. Hier vind je een originele spoorwagen, volledig gerestaureerd, die na Wereldoorlog Een de lijkkisten van drie grote slachtoffers van deze oorlog in Dover ging halen: het gaat om Kapitein Charles Fryatt, een koopvaardijofficier door de Duitsers doodgeschoten omdat hij een U-Boot had geramd. De spoorwagen werd in 1919 “The Cavell Van” genoemd, omdat hij in Dover het lichaam ging ophalen van de Britse verpleegster Edith Cavell die in 1915 in Brussel door de Duitsers vermoord werd. De derde en meest beroemde rit met een slachtoffer van Wereldoorlog Een deed de wagen op 10 november 1920: toen kwam in Dover HMLS Verdun aan. Op dit oorlogsschip bevond zich het lichaam van de onbekende soldaat. Dit stoffelijke overschot had men willekeurig gekozen uit de duizenden onbekende Britse lichamen tussen de modder van het Westelijk Front. “The Unknown Warrior” werd met de wagen overgebracht naar Londen, waar Koning George V de dag daarna, op 11 november 1920, de tombe van de onbekende soldaat in Westminster Abbey en The Cenotaph, het grote monument der gesneuvelden op Whitehall inhuldigde.

The National Trust heeft niet zo ver uit de buurt nog een ander herenhuis, Bateman’s, een zandsteenkleurig huis uit de 17de eeuw, omgeven door prachtige tuinen en weiland, een huis waar je nog steeds de geest van zijn belangrijkste inwoner kan snuiven, de beroemde schrijver Rudyard Kipling. Kipling kocht dit huis om wat meer privacy te hebben, privacy die hij niet had in zijn woning bij Brighton, waar horden dagjesmensen zich kwamen vergapen toen hij de Nobelprijs voor Literatuur had gekregen. De kamers zijn bijna identiek zoals hij ze heeft achtergelaten, zelfs zijn Rolls Royce staat nog in de garage. De tuinen zijn zeer afwisselend, met een boomgaard, graanmolen en kruidentuin en de cakes in het kleine restaurant zijn verrukkelijk.

Het stadje Battle is ook de moeite waard. Het museum “Yesterday’s World” vol met attributen uit de periode 1850-1950 en straatreconstructies hebben we enkele jaren geleden reeds uitvoerig naar voren gebracht in een “England ánders”-rubriek (nummer 3 in 2011 blz. 25). Dit jaar doen ze ook iets speciaals rond de twee wereldoorlogen. Battle Abbey staat op de grond waar de eigenlijke slag in 1066 heeft plaatsgehad en is een interactief museum in handen van English Heritage. Battle heeft ook heel wat specialiteitwinkeltjes en verschillende aangename plaatsen voor een middaglunch.

Alle verdere info, ook voor accommodatie: www.visit1066country.com

DSC_0018DSC_0028