Jef Sterckx uit Hove is een begenadigd schilder , beeldhouwer en creatieveling. De combinatie van zijn liefde voor het wielrennen en zijn creativiteit waren de stimulans om een kleine drie jaar geleden te beginnen met een peloton van kartonnen renners. Op stevig karton , dat hij ophaalde bij menig fietsenwinkel , begon hij met onder meer houtskool , inschilderen met acrylverf en gedetailleerd snij en kras werk aan een renners figuur. De renner kwam tot leven door het uitsnijden met de cirkelzaag.

Ruim 2 ½ jaar toerde het peloton door Vlaanderen en omstreken. Overal waar het wielrennen aanwezig was. Het versieren van podiums , wieleravonden , in wielermusea of bij VIP avonden. Het Peloton bestaat uit wielerlegendes van vroeger en nu en werd onder meer gespot op de kasseien van Parijs-Roubaix en in de Schorre in het Provinciaal Wielermuseum. Rondtoeren was voor Jef een uniek evenement , met vele ontmoetingen : oud renners , hedendaagse vedetten , de motards tot de gewone supporter langs de weg.

Dat de creaties niet alleen wieler minnend Vlaanderen konden begeesteren kwam ook tot uiting in 2018 toen Jef de tweejaarlijkse cultuurprijs van zijn thuisbasis Hove in ontvangst mocht nemen.

Het Peloton van Jef telt nu tussen de 60 a 70 renners , ook de vrouwen zijn nu aanwezig. Van Godefroot , Liboton , over Museeuw tot de hedendaagse helden als Sagan en Oliver Naesen.

Om het project of te sluiten komen de renners naar hun thuishaven Hove. Aankomst van Mijn Peloton gaat door op 4 en 5 mei 2019 in het atelier te Hove , Appelkantstraat 9, van 10u tot 18u.

Tekst G. Charrin , foto’s : archief J. Sterckx.