Homo Universalis II

 

Iedereen Beroemd had verleden jaar als afsluiter de strijd om de Homo Universalis. Kortweg 100 mensen die 100 verschillende proeven deden . Telkens viel er eentje af en op het einde had je een winnaar. Een formule die blijkbaar insloeg want dit seizoen is dit item er terug.

Het concept is ruwweg hetzelfde alleen de plaats van gebeuren is veranderd. Niet meer in de grote hal achter “Den Dam “ te Antwerpen maar nu aan de boorden van de Schelde in een oude constructie van Electrabel.

Verleden jaar was een van de bijgebleven opdrachten het paasei rapen. Hilarische en soms bijna wrede toestanden , meubilair werd vakkundig ontdaan van zijn uiterlijk, kortom iets voor een revisie! Men koos nu voor de omgekeerde wereld: de paasei verstoppen . Traditioneel gaan we deze aflevering zien op Een rond de Paasdagen . De scenes werden echter zoals gewoonlijk vroeger ingeblikt. De proef met de paaseieren zou ook de 50e proef zijn dus halfweg. Zodoende mochten we er een kijkje nemen achter de schermen en was er gelegenheid om een of meerdere kandidaten te interviewen.

De keuze viel op de 25 jarige Louwy Van Hauwe uit Edegem die we graag wat gegevens , details en ervaringen ontfutselden over de selectie , de proeven en zijn kansen.

Selectie.

Louwy vertelde dat op het einde van vorig seizoen bij “ Iedereen Beroemd” een trailer verscheen met” Doe je ook mee ?” voor een vervolg. Via de website moest hij een redelijk groot aantal vragen beantwoorden. Ook wat zijn sterke en zwakke punten waren en hoever hij dacht te geraken. Afsluiten moest de kandidaat met een filmpje van max 1 minuut over zichzelf: ofwel sportief , ofwel al zingend of met een proef van vorig seizoen. Louwy koos over een van zijn hobby’s namelijk dansen met hoge hakken. Hij kreeg te horen dat hij bij de laatste 300 was maar vanaf dan was de selectie meer gebaseerd op geografische ligging van de kandidaat , leeftijd , geslacht , provincie. Dus was het afwachten. Hij kreeg de uiteindelijke toewijzing op het moment dat hij juist werk had gevonden. Gelukkig kon hij goed overeenkomen met zijn nieuwe werkgever om zich vrij te maken voor de proeven. Hij heeft een administratieve job bij een entertainment bureau.

Proeven.

De draaidagen zijn redelijk zwaar volgens Louwy. Beginnen rond acht uur en meestal tot bijna 20u ’s avonds. Er zijn zes opdrachten per dag. Meestal wordt er opgenomen in een weekend( zaterdag & zondag). Ook draaidagen tijdens vakantieperiodes. Wij waren hier in de krokusvakantie , waar er verschillende opnames gepland werden.

Louwy vind de proeven niet specifiek een voordeel voor iemand. Iedereen komt aan zijn trekken. Het is eigen aan de spelopdrachten. Jong of oud ? Lenig of niet lenig ? Op de technische proeven scoren volgens Louwy de ouderen beter ,ze kunnen meer redeneren. Je kan er in feite uitliggen bij elke proef. Hij herinnerde zich het schieten met een klakkebus en pijltjes waar hij het op het nippertje haalde en hier hadden sommige ouderen wel wat voordeel.

De groep.

Er is een hechte groep die groeit naarmate er meer afvallen. Met mensen uit de Zuidrand van Antwerpen doen ze zelfs aan carpooling. Er wordt niet geacteerd , geen schone schijn. Er is ook een facebook groep waar ook veel van de kandidaten die het spel reeds moesten verlaten lid van zijn. Wrijvingen zijn er bijna nooit. Misschien af en toe bij de proeven die subjectief moeten beoordeeld worden. Dan zal er al eens iemand zijn die zich afvraagt: “ waarom ik “. Bijvoorbeeld bij de proef waar we een fiets moesten tekenen. In feite is soms het grootste probleem het wachten tijdens de opname. Wij zien ongeveer een vijftal minuten , juist voor Frank of Sabine komt , maar deze opname kan misschien wel eens een goed 1 ½u hebben geduurd. Er is zeker geen trucage hoor!

Mijn kansen.

 

Onmogelijk in te schatten. Je begint nu wel de sterke en zwakke kanten van iemand te kennen , nu we nog maar met een goede 50 zijn . Je denkt nu ook , voor die moet ik opletten. Ik ben ook geen krachtpatser en er is hier ook nog een dokwerker in de groep, maar we zien wel.

Zwijgplicht.

Veel is onder embargo. Alleen mijn moeder en zuster wisten in het begin dat ik ging meedoen. Ik had ook niemand van mijn vrienden op de hoogte gebracht. Ik probeer nu ook heel voorzichtig te zijn met uitleg over proeven die ik heb gedaan. Ik zeg alleen als er iets leuks was gebeurd bij een proef. Het moet voor iedereen leuke tv blijven.

 

Tot slot Louwy , de catering van de VRT oké hier?” Is in orde hoor zeker niet te klagen.”

Tot waar onze Edegemenaar het gebracht heeft zien we de volgende weken.

Tekst en foto’s: G. Charrin.