DSC_0047

 

Nooit een Côtes de Toul of een Côtes de Meuse gedronken? Niet zo verwonderlijk want zelfs in Frankrijk hebben velen er niet van gehoord. Op de toeristische wijnkaart van Visit France staan er maar liefst 17 regio’s aangeduid maar de Côtes de Toul met zijn acht dorpen worden niet vernoemd. Voor de 19e eeuw genoot deze wijnstreek echter van een grote faam ,maar de vernietiging van de wijnstokken door de beruchte phylloxera-luis en de ontvolking en verwoesting door de eerste wereldoorlog in dit deel van Lotharingen, maakte dat de wijncultuur bijna ten ziele was. Pas in de jaren ’70 werd er een nieuw (wijn) leven geblazen in een achttal dorpjes ten westen van Toul met ongeveer 110 hectare wijngaarden. In 1998 kwam er de zo fel begeerde status van “appellation controlée “bij. De wijngaarden liggen tegen de zuid- en oosthellingen van de heuvelrug , dus zonnig, droog en in de luwte. Mooi is ook de combinatie met de fruitteelt alhier en dan spreken we voornamelijk over de mirabellenteelt.

Ruwweg vormt de druivensoort Gamay Noir de basis voor de vin gris, de Pinot Noir voor rode en de Auxerrois voor witte wijn.

Lucey en vooral Bruley zijn de mooiste dorpjes van de acht en in Bruley is er het wijnhuis Laroppe , de topper uit de streek. In de wijnbouwwereld van Toul is deze familie één van de oudste. François Laroppe , geboren in 1722, was reeds keldermeester van het Chateau de Bruley. Bijna drie eeuwen en acht generaties lang zetten de rechtstreekse erfgenamen deze ervaring en kennis verder , in combinatie met moderne technologie en traditie. Het 19 hectare groot domein bevindt zich voornamelijk in Bruley, midden in het Toulois aanplantingsgebied., goede , droog gelegen leem-en kalkheuvels.

De vin gris is een soort van rosé wijn , zalmkleurig en jong, en koel te genieten bij voorgerechten ,zoals quiches, charcuterie, slakken of patés. Verder bestaat het gamma uit soepele witte wijnen en de lichtjes tannine houdende rode wijnen die gerijpt worden in containers. Laroppe heeft ook nog twee krachtige wijnen die gerijpt zijn in eikenhouten vaten. Deze toppers vinden we zowel in wit en rood en hebben de naam : Lieu-dit La Chaponiere. Likeuren en eaux de vie’s op basis van mirabellen vinden we ook bij Laroppe. Daar de grond dezelfde structuur heeft als het zeer nabije Champagne gebied vinden we ook heerlijke schuimwijnen bij dit huis , gemaakt op de “ methode traditionelle” . De aanduiding champagne is dan wel verboden maar we nodigen iedereen uit om het verschil te proeven. Verschil zit er wel in de prijs. Momenteel alle cuvées tussen de 7 en 9 euro!

Bij Laroppe kun je een bezoek brengen aan de kelders en natuurlijk proeven. Tijdens de rondleiding kun je de verschillende antieke pressoirs ( druivenpersen ) bewonderen. Een collectie van de eigenaar zelf , die uit alle hoeken van Frankrijk komen. Bij mevrouw Laroppe kan je ook nog via reservatie terecht voor een chambre d’hôte.

Alle info over dit wijndomein: www.domaine-laroppe.fr

Bruley heeft een aardige hoofdstraat , die loodrecht staat op de heuvel. Je kan er mooie wandelingen doen tussen de wijngaarden en fruittuinen met onderweg verschillende kruiswegen en magnifieke verzichten op de vlakte van de Woëvre . In Bruley zelf is er een winkel met streekproducten waar je in hun kleinschalig restaurant lekkere menu’s kan degusteren ( met de streekproducten uiteraard ) Au Caveau – 6 Rue Victor Hugo .

In Lucey , het aanpalende wijndorpje , is er in het oude station een restaurant gevestigd , dat echt een aanrader is. Auberge du Pressoir. Info : www.aubergedupressoir.com .

Ten noorden van de Côtes de Toul , juist onder Verdun , vinden we een nog minder gekende wijnstreek, de Côtes de Meuse. Een 15 tal gemeentes , meestal villages sous les Côtes genoemd, maken hier een landwijn uit een zestal druivensoorten. De wijngaarden zijn gericht op het oosten en de heuvels sluiten de vlakte van de Woëvre af. Deze licht golvende leemvlakte dankt haar naam aan een streekdialect. Woëvre betekende moerasbossen op een ondergrond van zware vette leem. Deze wijndomeinen hebben een zeer beperkte wijnproductie. Ze hebben geen AOC en worden beschouwd als landwijnen , Vins des Côtes de Meuse. Het gamma is divers met ook een vin gris en een” methode traditionnelle”.

Een domein dat reeds meer dan 250 jaar bestaat is Domaine de Montgrignon , gevestigd in Billy sous les Côtes. www.domaine-montgrignon.com

Reken om deze streek te bereiken vanuit Antwerpen op ongeveer een vijftal uren met de wagen.

DSC_0038DSC_0049DSC_0056