Stapt Vlaanderen mee in ‘Liberation Route Europe’?

naamloos

Liberation Route Europe is de internationale herdenkingsroute die een schakel vormt tussen de belangrijke regio’s tijdens de opmars van de geallieerden in 1944-45. Sinds het ontstaan in Nederland volgen we reeds deze organisatie. Het is nu een professionele projectorganisatie die ook uitgerold is binnen 8 Europese landen. Je kan het een verbinding noemen tussen verschillende locaties en organisaties doorheen Europa rond een centraal thema.

Hun netwerk brengt geschiedenis, educatie, toerisme en herdenking samen. Het is de hoogste tijd om ook Vlaanderen wakker te maken om zich aan te sluiten. Bij de eerste verkennende gesprekken werd er unaniem geopteerd om de nadruk te leggen op twee belangrijke mijlpalen van de bevrijding. Enerzijds hier rond Antwerpen, de bevrijding van de Schelde, een onderwerp met nog zeer veel potentieel en ook grensoverschrijdend met Zeeland. Vele gemeenten en ook de provincie toonden zich reeds enthousiast, alleen de stad Antwerpen moet nog wat meer aangepord worden. De tweede mijlpaal komt uit Limburg. In Leopoldsburg startte in 1944 de legendarische operatie Market Garden, een gewaagde internationale veldslag om, via Nederland, Duitsland binnen te vallen. Hierdoor kan deze garnizoensstad zich profileren als het Vlaamse ankerpunt op de Liberation Route Europe. Leopoldsburg is nu met een groot project bezig dat vanaf (8mei) 2020 toeristen uit binnen- en buitenland wil verwelkomen.

Verschillende sites op het militaire domein werden door Landsverdediging afgestoten en op een ervan, het Kwartier IJzer, komt een vernieuwde erfgoedbeleving. Na voltooiing zal de site uit drie onderdelen bestaan.

Liberation Experience: belevingscenter met twee verhalen, de bevrijding en de geschiedenis van het kamp Leopoldsburg/Beverlo zelf – de soldaat van vroeger tot nu

Liberation Adventure: een “militaire “avonturenzone

Liberation Café: een horecazone in militaire sfeer

Door de zeer groene omgeving komt er in het verlengde ook een erfgoedstrook met wandel- en fietsrecreatie. Een uitzichttoren staat ook op het programma.

Er wordt nauw samengewerkt met het pas opgerichte WHI (War Heritage Institute), een onderdeel van Landsverdediging.

De naam van de site wordt Liberation Garden: Liberation Route en vrijheid + een link naar Operatie Market Garden en de groene omgeving.

Kortom, een levende site waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

www.liberationroute.com