Elckerlyc blaast 60 kaarsen uit

Het jaar 1957, naast het college en de kerk op de Frankrijklei verrijst een nieuw ontwerp van architect Rie Haan, een theaterzaal alias Elckerlyc. Films, grote Nederlandstalige toneelgezelschappen tot zelfs politieke partijbijeenkomsten bevolkten de zaal. Zalen komen echter altijd een verval tegen. Bij Elckerlyc kwam dit er in het begin van de 20ste eeuw. Dankzij Studio 100 en later de huidige eigenaars opende het theater opnieuw de deuren in 2002 na verfraaiingswerken. Sinds 2013 is de uitbating in handen van het dynamische duo Nico Warinier en Dirk Van Vooren, ook de drijvende krachten achter de Komedie Compagnie.

Bij de viering werd ook trouwens een nieuw feestbier geïntroduceerd: “De Triple Elckerlyc”, een 9% blonde triple in speciaal ontworpen Elckerlycglazen, gebrouwen door “De Halve Maan” in Brugge.

Niet alleen vieren stond op het programma, maar ook een brede kijk op het nieuwe seizoen. Tussen de vele occasionele passanten van muziek tot film werd vooral de nadruk gelegd op het jonge dynamische productiehuis “Theatertainment” van artistiek directeur Dirk Van Vooren. Deze producties hebben ook de mogelijkheid om rond te toeren door Vlaanderen in cc’s en theaters. Ze hanteren drie pijlers: familievoorstellingen, show en humor. Voor 2017-2018 komen we volgende 5 toppers tegen.

-Voor de allerkleinsten: Kaatjes verjaardag – Feestbeest, het Ketnetidool wordt 10 jaar. Vanaf september

-Show van de bovenste plank belooft Stany Crets weer als hij vanaf 15 december voor de derde keer de Winterrevue op ons loslaat. Nieuw is dat de liveshow nu een thema krijgt: The sound of movies. De gevestigde namen zoals Britt van der Borght, Patrick Onzia, Dirk Van Vooren en Ann Van den Broeck zijn er weer bij, aangevuld met aanstormend talent en gevestigde waarden o.a. Herbert Flack.

Nonkel Jef komt tegen eind maart 2018 op het podium met een gloednieuwe productie: Nonkel Jef & de verloren zoon. Een scenario van Brick Van Dyck en de bekende cast. Zij gaan later ook op tournee.

-De Komedie Compagnie gaat traditioneel zelf voor twee producties en het volgende seizoen gaat men voor twee Britse krakers en kiest men tweemaal voor een sublieme cast.

November start met “De Tante van Charlie”, in Engeland “the mother of all comedies” genoemd. Jan Van Dyke zorgde voor de tekstbewerking en zit ook in de cast samen met o.a. Annemarie Picard en Britt Van der Borght. Twee opvallende namen vullen de cast aan: Karel Deruwe en Hugo Sigal, Hugo die in feite zijn carrière begon bij het Jeugdtheater.

Afsluiter is in april 2018, onder de regie van Stany Crets,”Stuk Ongeluk”, een bewerking van een Britse comedy “The play that goes wrong”. Een stuk waar niets is wat het lijkt, een rollercoaster van bloopers en grappen. Kortom: Fawlty Towers meets Laurel & Hardy! Totale verwarring van begin tot einde. Hier bij de cast weer Jan Van Dyke en Britt Van der Borght, maar o.a. ook nog Dirk van Vooren, Sven De Ridder en Tania Kloek.

Alle info: www.elckerlyc.be

DSC_0052DSC_0039DSC_0033