Uitbreiding Arboretum met 8 %

 

Op vrijdag 3 juli kon de directeur van het Arboretum te Kalmthout met trots aankondigen dat zijn historische bomentuin in één klap 1 hectare groter zal worden. Hij sprak deze woorden uit in de tuin van de familie Hubens.

Deze familie is al decennia lang buren van het Arboretum . De kinderen speelden jaren in de tuin en kenden zelfs verborgen ingangen naar het Arboretum. Het trouwfeest van de dochter vond ook in deze oase van rust van 1 hectare plaats. Mevr. Sonia Van Laethem ( 89 jaar) die nu nog woont in de villa besefte hoe langer hoe meer dat die tuin niet meer te onderhouden was. Dat het domein zou verkaveld worden met misschien een optie voor een gigantisch zwembad was niet aan de orde.

Toen kwam de provincie ter sprake. Een provincie die ongeveer 25 jaar geleden reeds een hectare kocht van de familie Hubens. Deze plek is nu de rode tuin van het Arboretum. Vrij vlug kwamen beide partijen tot een overeenkomst en zou de provincie de tuin en villa aankopen. Een beëdigd expert is ondertussen aangesteld voor de schatting. Voor de aankoop zal men ook samenwerken met de Koning Boudewijnstichting.

Gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en Groendomeinen Jan De Haes had ook nog de eer om de familie Hubens een abonnement te schenken dat hen levenslang toegang geeft tot het Arboretum van Kalmthout.

Abraham Rammello , directeur Arboretum , had het in zijn speech over een belangrijke ruimtelijke           schakel tussen de bestaande arboretumtuin en het Grenspark Kalmthoutse Heide. Zeker is dat er hier geen tweede toegang komt naar het Arboretum. Misschien wel voor een volwaardige evacuatieplaats bij grote evenementen.

Hoe de invulling verder verloopt wordt nog besproken. De tuin kan zich vrijwel geheel integreren in de botanische wereld van het Arboretum. Breed uitgegroeide toverhazelaars , een Japanse notenboom en harde Gentse azalea’s komen hier tot hun recht.

De villa is nog een groot vraagteken maar ze zal zeker haar karakter behouden.

 

Tekst en foto’s: G. Charrin.