What a lovely thing a rose is!

 

Dit gezegde is van Sir Arthur Conan Doyle , de geestelijke vader van Sherlock Holmes en ze kwam vrijdag ( 3 juli ) spontaan in me op tijdens de heropening van de vernieuwde westelijke helft Rozentuin Rivierenhof te Deurne.

Dit westelijk gedeelte ging vorig jaar in “ pre lockdown”. De reden , een bodemmoeheid . Schadelijke bodemorganismen namen gaande hand het systeem over met alle nadelen voor de teelt. Deze organisme , aaltjes genoemd , zijn in feite slechte voeding voor de rozen. Je kan het samenvatten dat de rozen alleen maar “ junkfood” kregen en geen gezonde kost meer. Om hun voeding terug optimaal op punt te stellen ging men de vermoeide bodem resetten. Dit gebeurde met milieuvriendelijke en innovatieve technieken en niet zoals vroeger met chemicaliën. Door gebruik te maken van goedaardige schimmels en bacteriën kreeg de bodem terug zijn natuurlijk evenwicht. De renovatie startte in de herfst van 2018 met de voorbereidingen en eindigde de voorbije winter en voorjaar.

Ook de aanleg werd aangepakt. Tussen de strakke perkvormen ziet men nu art nouveau- lijnen . Een zekere verwijzing naar het Jugendtstil tijdperk , een era rond 1921 toen de provincie het park aankocht. Trouwens de Rozentuin zelf dateert van 1923. In de grond ligt liefst 1,5 km druppelslang voor de irrigatie met regenwater.

De diversiteit in flora valt ook op. Innovatieve vakkennis ging hand in hand met samenwerking. Hiervoor deed men beroep op onder meer Tuinpunt en de beste Belgische rozenveredelaars. Er werd gekozen voor sterke en gezonde soorten van eigen bodem. Momenteel telt het westelijk deel 57 variëteiten. Het belang van erfgoed bestaat ook bij rozen. Om het hele jaar door het publiek een mooie tuin te bieden koos men ook voor heesters , bloembollen en wintergroene massieven.

Afwerking gebeurde met onder meer een vernieuwing van de oude pergola , waar nu een immense houtenrustbank staat. Ook het andere tuinmeubilair kreeg een opfrisbeurt met extra zitbanken die door de leerlingen van PTS Boom. De grote inkom heeft een monumentale ijzeren constructie gekregen die men nog had liggen in de magazijnen en ooit uit een ander deel van het park kwam. Er is een nieuwe fietsstalling en infobordjes.

Dicht bij huis genieten zit in de lift door de gebeurtenissen van de laatste maanden. Rivierenhof is synoniem voor natuur , recreatie , sport en educatie . Deze belangrijke botanische tuin past hier super in.

En niet te vergeten , vanaf de herfst wordt het oostelijk gedeelte van de Rozentuin onder handen genomen.

Tekst en foto’s: G. Charrin.