Reningelst en Horizon 2025

 

Horizon 2025 is een project van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer als antwoord op de vraag naar meer recreatie en intensieve beleving. Het doel is om tegen 2025 een 20 tot 25 gratis toegankelijke uitkijkpunten te realiseren , deels door nieuwe uitkijkpunten , deels door het aanpassen van bestaande. Groot en klein kan zo een unieke kijk hebben op de provincie.

Op 30 juni opende Sabien Lahaye-Battheu , gedeputeerde en voorzitter Westtoer, in Reningelst , dichtbij Poperinge de mouttoren.

De mouttoren van de oude brouwerij Sint-Joris dateert uit 1913. Reningelst lag in WOI zeer dicht bij de frontlinie en had veel te lijden. Toch werd de brouwerij-mouterij gespaard. Allen het brouwershuis werd vernield en later terug opgebouwd. De brouwerij stopte zijn activiteit in 1963. Onvermijdelijk nam verval zijn plaats in. Gelukkig ontstond er einde jaren ’90 een beweging , vooral vanuit het dorp , om de site en omliggende kasteelweide een plaats te geven.

VZW De Fietseling besloot de site te renoveren. Tijdens de voorbereiding stortte bijna de gehele mouttoren in maar men liet zich niet afschrikken. Op de site werd een kinderbrouwerij opengedaan met ludieke ouderwetse spelen en de mouttoren herrees. Een mouttoren kan je wat vergelijken met de Engelse “oasthouses “ die je in het graafschap Kent ziet. De vorm is enigszins anders maar het principe was hier in de Westhoek ook om de gerstkorrels te drogen. Hoe langer ze in de hitte van het vuur lagen , hoe donkerder de gerstkorrels werden en dat bepaalde uiteindelijk de kleur van het bier. Op de gevel van de mouttoren staat nu opnieuw te lezen: “ Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen”.

Hoogtepunt van de renovatie is het belevingsplatform. Het is niet spectaculair hoog ( ongeveer 12 meter ) maar toch is het uitzicht de moeite. De heuvels van West-Vlaanderen ( Rode Berg bv.) , de nabijheid van Frankrijk en Reningelst zelf met zijn twee CWGC begraafplaatsen. In de winter kan je zelfs door het wegvallen van de bladeren de torens van Ieper zien. Het platform heeft extra kijkers om je focus te plannen en info panelen.

De mouttoren is ook vanaf 4 juli tot 13 september de plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. Feniks 2020 is het project dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog weer tot leven brengt.” Kinderen in de wederopbouw” is een onderdeel van dit project . Je beleeft de wederopbouw door de ogen van lokale kinderen. Er is aandacht voor de materiele heropbouw maar ook voor het herstel van de maatschappij. Als het ware het aantonen van de veerkracht van de streek en zijn bewoners.

De tentoonstelling is zoals het uitzichtpunten gratis.

Reserveren is echter verplicht en kan zowel online als telefonisch.

toerisme@poperinge.be   057/34 66 76

Meer info: http://www.poperinge.horizon2025.be/

www.feniks2020.be

Tekst en foto’s: G. Charrin.