Terug aan het Bakken

DSC_0043

In september is “ Bake off Vlaanderen “ terug voor een tweede seizoen op Vier. De tweede reeks maakt gebruik van het vertrouwd recept. Een recept waar in feite niet mag afgeweken worden van het originele format. Er is zelfs controle van iemand uit Engeland , van de bedenkers van , die af en toe eens komt kijken. Alles in en rond de tent is bv. juist hetzelfde als een Bake off Australia of Bake off South Africa. Kookeilanden , kleurinrichting en gebruikte apparatuur, alles is terug te vinden naar de originele vorm. De tent stond een achttal weken ingepland in het domein Villers te Schoten en de presentatie was weer in handen van Wim Opbrouck met als juryleden patissier Herman Van Dender en “ almost British” foodhistoricus Regula Ysewijn.

DSC_0013DSC_0032

De 10 kandidaten , gekozen uit een 500 tal inschrijvers ,hebben zich letterlijk in het zweet gewerkt tijdens een van de heetste zomermaanden ooit. De ovens , de hete lucht in combinatie met de constante hoge buitentemperatuur hebben het de deelnemers niet gemakkelijk gemaakt.

Elke week drie opdrachten en beslissen over smaak , vulling en decoratie maakten het de kandidaten niet gemakkelijk. Het op tijd klaar zijn was bij velen ook een soms onaangename hindernis. Bakken is een complexe bezigheid waar je met meerdere factoren rekening moet houden , soms met meer dan bij het gewone koken.

Enkele deelnemers zijn grote fan van de Britse taarten en cakes en lieten dit wel horen in de trailer , misschien om bij Regula goed te scoren ?

Regula zelf is bezig met een bakboek voor de National Trust in Engeland , de organisatie die ontelbare prachtige kastelen en herenhuizen beheert en waar je steeds terecht kan voor een heerlijk gebakje in de tearooms. Altijd een lekkere verrassing want je krijgt nooit hetzelfde op je bord gewoon omdat de cakes en taarten altijd worden gemaakt door lokale mensen uit de buurt van de kastelen en herenhuizen, die op deze domeinen als vrijwilliger werken.

Regula is zeer tevreden met het “ Bake off Vlaanderen” programma. Het is volgens haar ook iets voor jong en oud. Kinderen zijn toch altijd wel gefascineerd door gebakjes , hun vorm en creatie en natuurlijk ook door de smaak.

Ik vroeg ook even aan Regula naar haar favoriete gebak van over het Kanaal. Tot mijn vreugde had ze dezelfde keuze als ik : “the Victoria Sponge Cake “.

De oudste kandidaat is 59 jaar en met de jongste ( Lucas , die 16 is ) hebben de makers een primeur. Wereldwijd bij alle “ Bake off” wedstrijden is hij de benjamin.

DSC_0005

Er is zelfs een kandidaat met de achternaam Bloem , of dit een geluksbrenger was kan je eerst ontdekken eind oktober.

Mary Berry zal alvast tevreden zijn !

Foto’s : Peter Minnebo.