Centennial WWI July 2018

 

In april 1917 besliste Amerika om in het kamp van de geallieerden te komen. Deels doordat men inzag dat de democratie moest verdedigd worden en deels ook door economische belangen , die enorme schade opliepen door onbeperkte Duitse onderzeebootaanvallen vanaf februari 1917. De Amerikaanse troepen maakten meestal deel van een Frans-Amerikaans offensief en kwamen tot ontplooiing in verschillende Franse gebieden. Deze offensieven situeerden zich ruwweg tussen maart en september 1918. Daarom vinden nu op deze plaatsen de zogenaamde “ Centennial Commemorations “ plaats. De Somme kwam reeds aan bod en de herdenking van de verdediging van de Marne op de Aisne-Marne begraafplaats aan Belleau Wood , niet ver van Château –Thierry vond plaats in mei. Hier werd vooral gevochten door het U.S. Marine Corps.

Op 28 juli was het de beurt aan de herdenking van het Aisne-Marne offensief op de Amerikaanse begraafplaats te Seringes-et-Nesles. Alle Amerikaanse begraafplaatsen maken deel uit van ABMC (          American Battle Monuments Commission ) een agentschap van de regering. Zij beheert 26 Amerikaanse begraafplaatsen en 29 monumenten in 16 landen. De organisatie staat ook in voor de goede werking en het doorgaan van alle herdenkingsplechtigheden.

DSC_0015DSC_0075

In aanwezigheid van Franse en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders werd de plechtigheid geopend door de verantwoordelijke van de begraafplaats Bert Caloud. In verschillende lezingen werd de invloed van de Amerikaanse strijdkrachten in dit gebied in juli 1918 verhaald. Vooral het werk van de 42e divisie ook Rainbow divisie genaamd werd aangehaald. Er waren citaten van de grote Amerikaanse dichter Joyce Kiilmer , niet ver hier vandaan gesneuveld en hier ook begraven ( Plot B, Row 9 , Grave 15). Ter ere van Quentin Roosevelt , jongste zoon van de president en als piloot omgekomen in de buurt in juli 1914 was er een vluchtdemonstratie met twee toestellen uit Wereldoorlog Een , waaronder een Nieuport , het toestel dat Quentin gebruikte.

DSC_0071DSC_0051

Verder las men de namen voor van 10 militairen , allen begraven op deze begraafplaats en allen met een DSC. Distinguised Service Cross , de tweede hoogste onderscheiding door Amerikaanse militairen te verkrijgen ten tijde van oorlog.

Ook 3 salvo’s uit een Frans 75 mm kanon ( model 1897 ) klonken over de begraafplaats. Een immense neerlegging van kransen besloot de plechtigheid.

De erewachten werden waargenomen door soldaten van de huidige 42e divisie terwijl aan Franse zijde een imposante groep van het 132e honden bataljon de wacht

hield.

DSC_0054DSC_0091DSC_0082

 

 

 

 

Na de plechtigheid was er nog een parade met oude voertuigen uit de eerste wereldoorlog periode enkele km verder te Fére-en-Tardenois.

DSC_0106

 

In september volgen er nog plechtigheden op de Amerikaanse begraasplaatsen van St. Mihiel en Meuse-Argonne in Frankrijk en op de begraafplaats bij ons in Waregem.