( H)eerlijke brasserie in de Somme

 

Achiet-le-Grand , niet ver van Bapaume ligt midden in het oorlogsgebied van de Somme. Doe je een rondrit naar de massa’s monumenten , informatiecentra en oorlogsbegraafplaatsen op de as Albert , Bapaume , Arras dan is een lekker en goedkoop Frans driegangen menu een extra bonus aan je bezoek.

Hotel-restaurant “ Hotel de la Gare “ in het midden van Achiet-le –Grand is al meer da 30 jaar een schot in de roos. Een stopplaats voor zowel de doorsnee toerist , als de handelsreiziger op toer en ook een ideale eetgelegenheid voor de Franse werknemers van bouwvakkers tot veeboeren. Op de middag is het een bruisende plaats met een vlotte en vlugge bediening. Bijna iedereen kiest er voor het dagmenu . Beginnen doe je met “ une assiette de crudités “die je naar believen zelf kan maken aan de salade bar en aanvullen met charcuterie en een hardgekookt eitje. De hoofdschotel is een warme “plat “, die elke dag wordt aangepast. Voorbeelden zijn een kalkoenfilet met heerlijk sausje en deegwaren of een zalmfilet met eigengemaakte groenten lasagne. Dessert is er tenslotte ook . Meestal heb je een keuze tussen een kaasschotel , creme brulée , appeltaart of een ijsje. Voor dit alles betaal je 15 euro. Een prijs bijna onvindbaar hier in België . En ja de drank nog vergeten , een pichet ( 50 ml ) rode of witte wijn is er voor 4.80 euro.

DSC_0092

Hotel de la Gare doet ook dienst als “ Tabac” , ochtend koffiehuis en krantenwinkel met de steeds aanwezige lotto en derivaten. ( FDJ , paardenrennen enz.)

De huidige eigenaars zijn Hervé en Marie-Helene Vandevivere. Als Hervé 9 jaar was kochten zijn ouders in 1973 het hotel. Twee jaar later stierf zijn moeder aan kanker. Zijn zuster kwam mee in de zaak werken. In 1983 , toen hij 18 jaar was ,werd Hervé vrije gerant in het hotel. En in 1987 kocht hij het gebouw. Twee jaar later sloeg het kankernoodlot weer toe met het overlijden van zijn vader. Hervé vecht terug om als het ware een baken te maken van zijn Hotel de la Gare. Hij achter de toog en in het “ bar-au-tabac “ gedeelte, terwijl Marie-Helene alles onder controle had in het restaurant. Volgens Hervé heeft hij een jeugd gehad zonder te kunnen genieten van zijn ouders. Hij wil niet hetzelfde meemaken met zijn eigen kinderen. Daarom stoppen ze na 30 jaar arbeid op 1 oktober van dit jaar. Geen paniek echter. De overname is een feit. Een paar uit de streek zelf , Franck Dengreville en Josette Mollet nemen de zaak over.

DSC_0260DSC_0261

Gaat er iets wijzigen ? Ja , het hotel gedeelte ( een vijf tal kamers ) wordt stopgezet. Het brasserie gedeelte blijft echter in al zijn glorie bestaan. De menu’s en het personeel wijzigen niet. Voor de (h)eerlijke keuken gaat men nog steeds beroep doen op lokale producten – brood komt van een bakker uit Achiet-le-Grand. Idem dito voor het vlees en de groenten. “ Tout ce que Hervé fait , je veux le faire”dixit Franck.

Franck en Josette willen wel als vernieuwing beginnen met een of tweemaal per maand een thema avond met bv. een barbecue , pelotte of petanque aanvulling. Ook denken ze aan kalender gerelateerde festiviteiten ( Kerstmis – Halloween ) Hiermee hopen ze ook het jongere cliënteel uit de streek te bereiken.

Hotel de le Gare : 1 Rue de la Petite Vitesse , 62121 Achiet-le-Grand.

Voorlopig traditionele keuken alle middagen behalve zondag.

03 21 07 16 33 hotel.de.la.gare@live.fr