Belpop  Kempen

 

Een tijdslijn maken over een specifiek item geeft altijd een leuke uitkomst. Men gaat grasduinen in een geschiedenis , vind massa informatie en wanneer men het los laat op het publiek volgen  er meestal nog extra anekdotes.  Zeker als die tijdslijn doorweven is met spraakmakende figuren. De wielerwereld is er een goed voorbeeld van . Wat echter te zeggen van de muzikale geschiedenis ?

Daar geeft Jan Delvaux al jaren een antwoord op. Hij was onder meer de “ externe harde schijf “ van Belpop op Canvas. De muzikale geschiedenis kan hand in hand gaan met cultureel erfgoed.  Daarom schaarde Jan zich achter een project om de Kempische muziekgeschiedenis in beeld te brengen. Drie Kempische erfgoedcellen , die ongeveer een 30 tal Kempische gemeentes vertegenwoordigen ,en enkele Kempische cultuurhuizen werkten samen met Jan aan het project. Vele verhalen werden genoteerd van Kempische fenomenen , discotheken tot zelfs kermissen.

Wat deed men er mee?

Eerst en vooral is er het boek: “ Van Bobbejaan Schoepen tot Van Echelpoel”. Geen encyclopedie want niet alles kon in het boek. Noem het een soort van souvenirboek of programma dixit Jan Delvaux.

Zoveel materiaal haalde het boek niet daarom een opportuniteit voor nevenactiviteiten. Jan Delvaux begint al in mei met online artist talks via een livestream op Facebook.  Marc en Barbara Dex, Tijs Vanneste en Kate Ryan  zijn de eerste gasten.

Het festivalterrein te Olen is op 25 augustus de plaats voor een quiz in open lucht.

Belpop Bonanza Kempen is een theatershow die Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing brengen in verschillende Kempische cultuurhuizen  ( Herentals , Turnhout en Mol).   Verzamelde verhalen , aangevuld met muziek en beeldmateriaal. Verhalen die men op  het podium verder kan uitdiepen. Verhalen over de Kempische muziek , van pioniers tot primeurs.

Tekst en foto’s: G. Charrin.