Recht van ’t Veld

 

Korte Keten zit in de lift.  Korte Keten is een toeleveringsketen waar een heel beperkt aantal marktdeelnemers zijn. Sociaal en geografisch zijn ze zeer nauw in verbinding. Het product geraakt zeer dicht en vlug bij de consument zonder tussenschakels. Korte Keten heeft ook een ecologisch belangrijk aspect en kent meestal een aangename prijssetting.

Sinds 2012 merkt men een gestadige stijging van de hoeveproducenten. De provincie Antwerpen telt er nu in totaal 167. Verleden jaar kwamen er ongeveer 23 bij en dat was toch een van de weinige positieve neveneffecten die corona teweeg bracht. Corona heeft deze sector duidelijk een boost gegeven. De consument heeft zowel in de stad als op het platteland de weg naar de Korte Keten gevonden.

Sinds kort wordt elk jaar een ambassadeur van de Korte Keten gekozen. De titel van “ Korte Keten Kop “ 2021 viel dit jaar te beurt  aan Linda Van Dessel die in Duffel de hoevewinkel “ Recht van ’t Veld “ uitbaat. Dit was sinds 1985 een traditioneel tuinbouwbedrijf en 7 jaar geleden begon ze samen met haar man de hoevewinkel. Het is nu een gezinsbedrijf. Eigen vollegrondsgroenten , seizoensgebonden staan hier in de kijker. In de winter gaat dit over aardappelen , kolen en pompoenen terwijl de zomer voornamelijk draait rond tomaten , aubergines , komkommers en paprika’s.  De vroege Mechelse bloemkool is een van hun toppers. Ook de vermelding waard is hun teelt van chrysanten.

In de winkel vind je ook producten van collega-landbouwers met onder meer vlees en zuivel.

Linda is vooral in de wolken van de waardering van de klanten. De consument krijgt volgens haar ook meer voeling met de herkomst van hun voeding. De waardering van de klanten werkt ook positief op het gemoed van de landbouwer. Er is rechtstreeks contact en in feite geeft Korte Keten landbouw een gezicht.

Normaal was er dit jaar ook de vierde editie van de Week van de Korte Keten maar door corona kunnen vele evenementen en acties niet doorgaan. Toch is er een beperkt programma overgebleven : bv. een fietstocht langs verscheidene Kort Keten bedrijven.

Een overzicht van wat er toch door gaat op : www.weekvandekorteketen.be

Nog te vermelden dat Linda en haar bedrijf uit Duffel de prijs wonnen met bijna 1/3 van de stemmen.  ( online stemmen door het grote publiek). Met veel trots nam ze haar prijs in ontvangst van Kathleen Helsen- Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en Ludwig Caluwé – Gedeputeerde voor Landbouw.

Tekst en foto’s: G. Charrin