ANTWERPEN – Eind juni was het zover. De Savanne met panoramisch zicht in de Zoo van Antwerpen, een onderdeel van het masterplan, kon plechtig geopend worden.

Schoolkinderen en minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts gaven er een extra dimensie aan door als het ware de “groene” loper uit te leggen voor het stel Kaapse buffels dat de Savanne gaat bewonen. Deze Kaapse buffels zijn onvoorstelbaar sterk en beweeglijk. Door het gebied aan de kant van de Ommeganckstraat te gebruiken, is de Zoo weer wat groter geworden. De upgrade is tweedelig. Een toeristisch gedeelte met een speeltuin en het grote Savannerestaurant (met bijna 700 zitjes) waar je door het glas een optimaal zicht hebt op het Savannegebied. Een tweede upgrade betreft het dierenwelzijn met de nieuwste inzichten en een nadruk op gemeenschappelijke perken. De Kaapse buffels genoten zichtbaar van hun eerste expeditie op hun nieuwe buitenverblijf. Binnenkort krijgen ze het gezelschap van 250 Afrikaanse vogels. Het Afrikaanse beeld van een buffel met een koereiger op de rug zal dan ook in Antwerpen te zien zijn. De volledige biotoop is overkoepeld met een net op een hoogte van 17 meter. Door het integreren van het oude neushoorngebouw in dit Savannegebied slaagt men er enorm in om de historische architectuur te bewaren. De Egyptische tempel, van oudsher het olifantenverblijf, bewonder je aan de andere kant.

Het Savannerestaurant kan je het beste vergelijken met het nieuwe restaurant in Planckendael. Hier ook een zelfbediening met warme en koude gerechten. Het oude Flamingorestaurant dat nu volop in restauratie is, zal nadien dienst doen als tearoom. Geen nood: de balletjes in tomatensaus, die reeds lang in de top drie stonden van het Zoorestaurant staan nog altijd op het menu!

 DSC_0178DSC_0197DSC_0205