Hoeveel eilanden het Verenigd Koninkrijk telt, weet niemand. Het hangt echt af van de definitie die je voor het woord eiland gebruikt. De grootste twijfel is steeds, is dit een eiland of een rotsformatie? Velen geven echter toch een getal hoger dan duizend. De Kanaaleilanden, de Shetlands, de Orkneys, Isle of Man, Wight kennen we allemaal. Lundy, Arran, Ramsey of the Isle of Sheppey zijn al minder bekend. En wie hoorde ooit over The Isle of May, Caldey Island of Piel Island?

Om het nog wat moeilijker te maken: in het Verenigd Koninkrijk zijn er eilandnamen die geen eilanden zijn! Denken we maar aan The Isle of Thanet in Kent of The Isle of Dogs in Londen, in het Docklandsgebied. The Isle of Dogs is een schiereiland met de Thames aan drie kanten.

In Devon kwamen we dit jaar Burgh Island tegen. Burgh Island ligt 800 meter verwijderd van Bigbury-on–sea (het vasteland van Zuid-Devon). Hier is genoeg parkeerplaats voor je wagen tegen betaling – motto: hoe dichter bij de kust hoe duurder. De omtrek van het eiland is ongeveer 1 mijl of 1600 meter. Bij lage tij ga je gewoon over het zandstrand richting eiland. Het eiland is dan met het vasteland verbonden door een smalle strook zandstrand. Gebruik wel degelijk schoeisel dat tegen het zoute water kan … Bij hoogtij wordt Burgh een echt eiland en dan kan je gebruikmaken van de originele zeetractor als vervoermiddel heen en terug. In 1930 construeerde men de eerste van zijn soort en nu is men toe aan de derde generatie. Het huidige model komt uit de jaren zestig. De hoge, grote wielen blijven op het ondergelopen zand rijden terwijl de reizigers in de hoge kooi zitten. Een echte tractormotor zorgt voor de beweging. De chauffeur vraagt een kleine vergoeding, zowel voor enkele reis als heen en terug transport.

Vanaf het eiland heb je prachtige vergezichten op de kustlijn van Zuid-Devon. Oostwaarts heb je een prachtig panorama op Hope Cove. Dit pittoreske oude vissersdorpje kan je daarna via een getijdenweg (gebruik hem alleen bij laag water!) bereiken. Ga hier naar de lokale pub (Harbour Light) en vraag een krabsandwich. De krabsandwich wordt ter plaatse voor je klaargemaakt. Je kan hem gewoon tussen de rotsen op het strand opeten. Van hieruit kan je Burgh Island meteen ook vanuit een andere invalshoek bewonderen. Bij helder weer kan je zelfs de kust van Cornwall zien.

Op Burgh Island loopt een mooi wandelpad dat je bijna rond heel het eiland brengt. Op het eiland vind je het prachtige art-decohotel “Burgh Island Hotel”. Het deed dienst voor verschillende opnames van films en series naar de werken van een van de beroemdste schrijfsters van Devon: Agatha Christie. Denken we maar aan “And then there were none” of het Poirotverhaal “Evil under the sun”. Het hotel werd gebouwd in 1929 en enkele jaren geleden volledig gerestaureerd in de glamour van de jaren dertig. Elke maand heeft het hotel ook speciale arrangementen. Zeer gewaardeerd zijn de “murder mystery events”, waarbij kledij uit de jaren dertig verplicht is.

Het hotel is niet alleen prachtig gelegen, maar is ook binnen een juweeltje. Ga maar eens naar hun website. Alleen zal je achterover vallen van de prijzen. Die zijn echt duizelingwekkend. Je vindt er wel mooie foto’s van alle kamers in pure art-decostijl.

Wat wel betaalbaar is, is de juist voor het hotel gelegen pub. Hier in The Pilchard Inn kan je terecht voor een gewoon Engels biertje.

DSC_0055DSC_0066DSC_0059

Wil je wat meer ‘leven’ zien, ga na Hope Cove richting Salcombe. Parkeer je wagen bij de vissershaven en ontdek daarna het stadje te voet. Deze leuke havenplaats ligt aan een prachtige baai en heeft een grote variatie aan leuke specialiteitenwinkeltjes. Je vindt er o. a. een filiaal van Seasalt. Deze kledijketen werd in het begin van de jaren ’80 gesticht in Cornwall en heeft nu een twaalftal winkels in het Zuidwesten en op de Kanaaleilanden. In de kleine straatjes ook geen gebrek aan lekkers. Cornish icecream, van de volle melk van de regio, in allerlei smaken. De baai ligt vol met plezierbootjes en je kan de andere zijde van de baai bereiken met een kleine ferry.

Een goede raad: ben je met je eigen wagen? Superrustig dan, het is er overal enorm smalletjes!

DSC_0067DSC_0071