Massa’s kastelen, paleizen en staatshuizen van allerlei soort, groot en klein, beroemd en minder beroemd, zijn er in Engeland te bezoeken. Er bestaat zoiets als een officieel lijstje van de 10 bekendste en mooiste, verzameld onder de noemer “Ten Treasure Houses of England”. Er bestaat een brochure van, met een voucher waarmee je een beetje reductie kan krijgen op de meestal uit de pan vliegende toegangsprijzen. Bezoek je er een tegen de volle prijs dan kan je met je ticket & voucher de vermindering krijgen bij een der andere aangeslotenen. Onder de 10 vinden we o. a. Leeds Castle en Blenheim Palace. Niet ver van Stamford in Midden-Engeland ligt Burghley, ook in deze lijst te vinden.

Burghley is een imposant “Huis”, gebouwd door de eerste Lord Burghley William Cecil tussen 1555 en 1587. Cecil was een der machtigste mannen aan het hof van Queen Elisabeth I, vandaar dat men ook spreekt over een Elisabethian House naar stijl toe. De afstammelingen van Cecil waren voornamelijk de ‘Graven’ (Earls) en ‘Markiezen’ (Marquesses) van Exeter en ze volgden elkaar chronologisch op. Na de dood van de 6de Markies in 1981 was er geen rechtstreekse erfgenaam en werd er een Trust opgericht voor het verder onderhoud van het Huis. Dit grotendeels om de enorme last op erfenisbelasting te overbruggen. De adellijke titel bestaat nog en aan het hoofd van de Trust staat er nog steeds een afstammeling van Cecil, die ook nog woont in een privédeel van Burghley.

De toer van het Huis vat je aan in “The Brewhouse”. Dit stuk van het Huis werd nog maar recent gerestaureerd en ging open in 2006. Je krijgt hier een audiovisuele introductie over de geschiedenis van Burghley.

De keuken die je daarna tegenkomt, is een van de laatste overblijfselen uit de Tudortijd. Je vindt er een enorme collectie koperen keukenmateriaal uit de Victoriaanse periode. Een koperen soepterrine, waarin schildpaddensoep werd opgediend –een begeerde lekkernij in de tijd van Victoria-, is hiervan een voorbeeld.

Na de kapel volgt een aaneenschakeling van kamers (zalen) vol met prachtige meubelen en decoraties. Enkele grote wandschilders hebben ook hun stempel op Burghley gedrukt. The Bow Room is onder handen genomen door Louis Laguerre in 1697.

De grote kamers die moesten dienst doen voor het opvangen van de koninklijke familie en andere belangrijke gasten zijn “The George Rooms”. Zij werden onder handen genomen door de Italiaan Antonio Verrio. Het order kwam van de 5de Graaf en Verrio deed meer dan 10 jaar over zijn mythologische scènes! In een der taferelen schilderde Verrio zichzelf, wel wat ongewoon voor de ”tijd”, zonder pruik. Volgens het verhaal zou hij dit gedaan hebben omdat hij zichzelf plaatste bij de smidse van Vulcanus en de pruik afliet voor de immense hitte!

Ook nam hij de reuze trapzaal erbij, die je op het einde van de toer ziet. Hier schilderde hij de hel met de ingang. Toen Verrio aan de monumentale trapzaal bezig was, moest hij op een bepaald moment zijn eindwerkzaamheden stoppen, daar hij zijn personeel niet meer kon betalen? De afwerking werd veel later door een Engelse schilder gedaan.

In een der laatste tentoonstellingsruimtes voor je de grote tuin ingaat, vind je alles over de Olympische connectie die Burghley heeft. De 6de Lord Burghley was een groot atleet, die tijdens zij studies in Cambridge in aanraking kwam met atletiek. Zijn specialiteit was de 400 meter horden. Hij won goud op de spelen van Amsterdam in 1928 en 4 jaar later zilver in Los Angeles. Je kan naast zijn medailles ook nog zijn toenmalige outfit bewonderen –spikes incluis- en zijn “privéhorden” waarmee hij op het domein trainde. De inspiratie voor de prachtige film uit 1981 ‘Chariots of Fire’ kwam deels uit zijn verhaal. Alleen zul je zien dat in de film de Olympische spelen van Parijs gebruikt werden (denkelijk om beeldeffect redenen –je kan nu eenmaal zoiets historisch beter filmen in Parijs dan in Amsterdam). Ook spreekt men in de film over Lord Lindsay.

De tuinen zijn immens groot, uitgestrekte “landscape gardens”, waar elk jaar de befaamde Burghley Horse Trials plaatsvinden – paardencompetitie over drie dagen met drie verschillende disciplines.

Tot slot: het Orangery restaurant geeft heel goede snacks en Engelse gebakjes en dit jaar betaal je voor een bezoek aan Burghley £ 13.50 toegang.

DSC_0095DSC_0097