HET UNIEKE LANDSCHAP VAN DE CALMONT (Duitse Moezelstreek)

Met een heuvelfront van 300 meter hoogte en een breedte van meer dan 2 kilometer vormt de Calmont een unieke landschapsite. Aan de voet ervan stroomt de Moezel in de richting van de Rijn en maakt hier een meander van 90 graden.

De naam Calmont komt van de Romeinen. Ze noemden deze berg “caldis mons” of “warme berg”. De berg is immers volledig naar het zuiden georiënteerd , een ideale ligging voor de wijncultuur. De Romeinen plantten er al druivelaars en maakten wijn. Vandaag nog liggen de wijngaarden op deze steile hellingen. Met een hellingsgraad van meer dan 60 % zijn het de steilste wijngaarden van Europa. Het werk is er heel zwaar maar de wijn van deze zongerijpte druiven is van een bijzondere kwaliteit. Wagentjes op rails brengen de wijnbouwers en de plukkers naar deze hoger gelegen wijngaarden.

De Calmont regio tussen de dorpen Bremm en Ediger Eller (op een 20-tal kilometer van Cochem) is een fantastisch wandelgebied van meer dan 20 kilometer. Je kunt de helling beklimmen via een steile wandelweg of via een iets langer maar rustig pad. Het uitzicht van het Gipfelkreuz is ronduit schitterend. Iets verder ligt een reconstructie van een Romeins tempeltje dat daar stond en verder is er de “Vierseenblick” waarbij je tot vier maal de Moezel ziet kronkelen.

20180509_165408bremm juli 020

Een bijzondere uitdaging voor wandelaars is de Klettersteig, een klauterpad van 3 kilometer langsheen de steile wijngaarden met onderweg tal van mooie uitzichtpunten. Je moet af en toe wat klauteren en over een aangelegde trap naar een hoger niveau komen, maar al bij al is de wandeling niet zo zwaar. Alleen moet je die inspanning niet doen bij warm weer want dan kan de temperatuur aldaar oplopen tot meer dan 30 graden!

Je kunt ook aan de overkant van de Moezel wandelen langs de ruïnes van Kloster Stuben met blik naar de Calmont of naar de Petersberg met de geklasseerde Peterskapel. Kortom, de hele Calmontregio is een bijzonder wandelgebied. En voor fietsers is er het fietspad langsheen de Moezel.

calmont (2)calmont

De stad Cochem in een indrukwekkend natuurlijk decor ligt op een half uurtje rijden en heeft heel wat troeven met o.m. de imposante Rijksburcht (een bezoek waard!), de historische binnenstad en kleine musea. Het is met zijn vele evenementen een aangename, levendige toeristische stad.

Info:  www.ferienland-cochem.de    www.cochem.de

Je kunt gratis info en een brochure bekomen bij: herman.taelman@skynet.be