Pont-l’ Evêque en zijn Experience

DSC_0040bandeau_8,7x5_sans texte

 

In dit gebied van Normandië zien we vooral weelderige appelboomgaarden, kloeke boerderijen in vak bouwwerk en weelderige weiden met bruine en witte Normandische koeien. Dit idyllisch landschap is de Pays d’ Auge. Middenin dit landschap ligt Pont-l’Evêque, een aangenaam stadje. Van oudsher is het steeds een stopplaats geweest tussen Caen , Bayeux, Rouen en Lisieux. Het wordt nu soms ten onrechte overgeslagen op weg naar de D-Day landingsplaatsen in Normandië. Zoals vele steden in het gebied leed de stad enorm onder de bombardementen van 1944. Bijna 65 % lag in puin. In tegenstelling tot de buurstad Lisieux is hier wel werk gemaakt van gepaste reconstructies en hierdoor heeft het stadje zijn leuk provinciaal karakter niet verloren. Vooral als je via de westkant langs de Rue St. Michel binnenkomt heb je bijna de neiging vergelijkingen te maken met de gekende “ picture-postcard” oorden zoals Beuvron of Beaumont. Je kan het stadje gemakkelijk te voet verkennen. Je auto kan je kwijt op de grote parkeerplaats op de Place Maréchal Foch. Hier vind je ook het Office de Tourisme. Vraag er naar de “ guide touristique” waarin je het circuit om de stad te ontdekkenvindt. De wandeling kan je doen in een goede twee uur. Start aan de brug over de Touques rivier ( de Auberge de la Touques is een goeie gastronomische aanrader ) De grote kathedraal St. Michel dateert deels uit de 13e eeuw en ze werd herbouwd in een flamboyante Gotische stijl. De Rue St. Michel gidst je nu naar het westelijk deel van de stad met geregeld een leuke detour. Het Hôtel Montpersier is gebouwd in 1624 naar een Parijse methode met roze stenen in dambordvorm. Nu is het de bibliotheek. Het oude klooster der Dominicanen is een der mooiste gebouwen van de stad met zijn houten panelen en een in het oog springende versierde galerij op de eerste verdieping. Het doet nu dienst als tentoonstellingsruimte. Vele van de half houten gebouwen met panelen hebben verschillende kleuren. Deze kleuren deden dienst als indicatie over welk ambacht er werd uitgevoerd. Het was een middel dat vele mensen toen hielp die niet konden lezen. Dit zie je vooral in de Rue de Vaucelles waar sedert 1995 vele van deze huizen in hun oorspronkelijke glorie gerestaureerd zijn. Naast de Touques loopt er door Pont-l’Evêque nog een andere rivier, de “ Yvie”. Dit is een smal stromend riviertje met aan beide zijden nog oude leerlooiers- huizen. Op de terugweg van de wandeling kom je nog een kleine oude stadsgevangenis uit de XIXe eeuw tegen waar volgens een lokale traditie elke gevangene mocht uitgaan op voorwaarde dat hij of zij ’s morgens vroeg terug op het appel was. Daarom noemde men het dan ook het “ Joyeuse Prison”.

DSC_0042DSC_0043DSC_0046

Het oostelijk deel van het stadje wordt grotendeels ingenomen door de lokale handelaars met toffe specialiteitswinkels en enkele eetgelegenheden zoals Le Rollon- Rue Hamelin Dit is ook een aanrader.

Pont-l’Evêque is ook synoniem voor zijn romige tegelvormige kaas met in de buurt verschillende kaasboerderijen. Wij vonden er een met Vlaamse roots. Fromagerie Spruytte verkoopt “ en direct” op zijn domein en op maandag vinden we hem ook op de wekelijkse markt te Pont-l’Evêque. Adres: La ferme du Bourg , 14130 Saint-Philbert-des-Champs.

Dat Normandië geen wijnproductie heeft wordt totaal goedgemaakt door de hemelse Calvados , “ Calva” als afkorting. Calvados is de trots en het genot van de streek. Calvados is ruwweg tweemaal gedistilleerde cider die daarna langzaam rijpt in eiken vaten. Vanaf midden september worden in Normandië de meer dan honderd variëteiten van appels geplukt. Voor de Calvados productie worden ze binnen de 48 u gewassen , geplet en geperst. Daarna volgt het lange proces van fermentatie en distillatie. Het distilaat moet minstens twee jaar in de houten vaten rijpen. Eens op flessen stopt het rijpingsproces.

DSC_0032

Wil je echt ondergedompeld worden op een magische en professionele wijze in de Calvados , dan blijf je best nog een halve dag in Pont-l’Evêque. Sinds maart is daar de “ Calvados Experience” opengegaan. Op de site van Père Malgoire bestond reeds een bezoekerscentrum. Het oude museum volstond echter niet meer aan de huidige behoeften. Er was nood aan een modernere versie. Die kwam er dit jaar door een samenwerking tussen de distillaties van Père Magloire , Boulard en Lecompte. De attractie maakt gebruik van de modernste technieken en neemt de bezoeker mee op een reis door de Normandische geschiedenis , de rol en betekenis van de Calvados en zijn gehele proces. Op een oppervlakte van 3000m2 zijn er zeven zalen , allen met een divers thema. Je komt in een nostalgisch Normandisch dorpje , verder bevind je je midden tussen het plukken der appels en je volgt de fabuleuze transformatie van de appel naar Calvados. Projecties van 180° brengen je midden in de boomgaarden tussen de plukmachines. Je staat op de eerste rij tijdens het wassen van de appels die als het ware in een subtiele waterval op je af komen. Technologische en spectaculaire effecten wisselen elkaar af op een parcours dat je in ongeveer 50 minuten naar de degustatieruimte brengt. Hier krijg je deskundige uitleg van de gidsen , niet alleen over de Calvados maar ook bv. over de Pommeau en Fleurs des Pommes. Voor de kinderen is er lekker appelsap voorzien. Na de degustatie kan je ook nog terecht in de goed gestockeerde boetiek. Speciaal voor groepen zijn er vertalingen in 8 verschillende talen. ( individueel is het Frans en Engels). De site is voorzien van een vlotte parking en is goed bereikbaar. Alle info: www.calvados-experience.com

_DSC7726DSC00717 (2)DSC00712

De appel in Normandië is een stuk fruit met wonderbare mogelijkheden. Cider maken is er een van . De ciderroute willen we dit jaar nog ontdekken.

Info Pont-l’Evêque:  www.destination-pontleveque.fr