DSC_0131

 

We kozen voor een nogal vroeg vertrek omdat we eerst de sfeer eens wilden proeven in de Tesco in Dover, de sfeer van een bezoek aan een Britse superstore in de vroege uurtjes. Tesco mocht ons reeds verwelkomen om 6.45 uur. Aan deze kant van het Kanaal zijn we dat niet gewoon, zulke openingsuren, maar dit smaakte gewoon naar meer. Geen massa volk, een combinatie van frisheid en verse voedingsgeuren en een gevuld winkelwagentje gaven ons reeds een indicatie voor een prima dag.

Tesco achterlatende, bereikten we vlug Canterbury. Doe als wij en kies steeds voor het P&R-systeem. Canterbury heeft er drie die zeer efficiënt werken. Van maandag tot zaterdag van 7.00 a.m. tot 7.30 p.m. heb je voor £ 3 een bewaakte parkeerplaats met toiletfaciliteiten en elke 7 minuten een bus naar het stadscentrum. De noordelijke P&R is in Sturry. Wil je ook een superstore bezoeken, dan gebruik je best de P&R in Wincheap (aan de A28 bij de Morrison supermarkt). Wij kiezen meestal voor de P&R aan de New Dover Road, vlot bereikbaar via de A2 als je van Dover komt en afrit A2050 neemt. De bus stopt centraal bij het busstation en hier kan je direct beginnen met je shopping odyssee.

Naast het busstation is Whitefriars centre. Dit shoppingcomplex in een autovrije zone kwam zo’n 7 jaar geleden tot stand. Dit gebied was fel gebombardeerd tijdens WOII en op die plaats verscheen een combinatie van winkel- en kantoorruimte, gebouwd in een weinig fraai ogende stijl, eigen aan de jaren ’50 en ’60. Het moderne shoppingcomplex geeft nu ruimte aan een 60-tal winkels. Je vindt hier de alom bekende High Street branches zoals Marks & Spencer, Boots, Clinton, Next, Waterstones de boekhandel en in de lente kwam de Ierse kledingketen Primark de plaats innemen van het verdwenen BHS.

Vlaggenschip van Whitefriars is Fenwick. Fenwick is een department store. Je kan die wat vergelijken met de Inno in België of een Vroom & Dreesman in Nederland. Het bedrijf is in private handen en in totaal zijn er 11 in Engeland. Je vindt hier in Canterbury op 4 verdiepingen stijlvolle dames- en herenkleding, afdelingen met parfums en beautyartikelen, fashion en ook keuken- en interieurbenodigdheden. Fenwick heeft ook een eigen selfservice restaurant dat nu volledig gerenoveerd wordt en opnieuw opengaat in september. Ook de keten van de befaamde kok Carluccio is met een koffiebar en een klein restaurant aanwezig in Fenwick. In de kerstperiode heeft Fenwick ook steeds de mooist versierde uitstalramen in Canterbury.

High Street doorsnijdt samen met St Peter’s Street en St George’s Street eigenlijk het centrum van Canterbury. Ook hier kan je overvloedig shoppen. Je vindt er o.a. Nason’s, een zeer oubollig aandoende onafhankelijke grote winkel, waar je met Kerstmis altijd een speciale kerstkaartverkoop hebt. In deze straat meer kleinere detailwinkeltjes en de steeds aanwezige souvenirverkooppunten. Zelfs de straatjes rond de kathedraal hebben een groot aanbod. The Steamers Co en Lakeland zijn twee winkels waar je alles vindt voor je keuken. In Burgate heb je Quex Barn, waar je typisch Britse delicatessen vindt. Voor wie van nostalgie houdt: in deze buurt waar Sun Street en Palace Street elkaar ontmoeten, een snoepwinkel uit de oude doos. Alles in grote, doorzichtige dozen en je laat je zoetigheden wegen bij de balie.

Wil je een middagmaal gebruiken, keuze in overvloed. Centraal de bekende fastfoodketens, maar ook kleinere tearooms en broodjeszaken. Je kan ook dikwijls terecht in de grootwarenhuizen. Wij kozen ervoor een beetje uit het centrum te stappen. Niet ver hoor, zo’n 10 minuten richting Castle Street. Hier is ook de grote HMV-winkel voor muziek en dvd’s. Of hij nog lang open zal blijven, kunnen we niet garanderen. Er zijn redelijk wat verschuivingen bezig binnen deze branche.

Worthgate Place is een kleine groene oase bijna aan het einde van Castle Street. Hier vind je The white Hart pub, opgetrokken in het typische weatherbord-hout, eigen aan Kent. De pub is onlangs van eigenaar veranderd en David Broome-Smith, de nieuwe landlord, stond ons enthousiast te woord. Je kan hier typische Britse pubgerechten eten, van homemade pies tot fish & chips en jacked potatoes. Wij namen de sandwich met cheddar, tomaat en pickles. Het bier is van de lokale brouwerij Sheperd Neame uit Faversham. Ik ken de pub reeds jaren en het is echt jammer dat de eigenaar vóór David een van de muren heeft laten overschilderen. Op die muur stond een prachtig zicht van dorpscricket.

Nog enkele tips

Als je bij het busstation je bus terug naar de P&R neemt, kijk goed uit naar je eindbestemming. De drie bussen voor de verschillende park & rides staan hier steeds broederlijk achter elkaar.

Zoek je een postkantoor? Ga naar W. H. Smith, de grote tijdschriften- en boekenketen op de eerste verdieping. Het postkantoor is ingebouwd.

 

De Kathedraal van Canterbury .

Heden ten dage verwelkomt Canterbury in haar kathedraal niet alleen pelgrims maar bezoekers van over de hele wereld .

Je kan de kathedraal op verschillende manieren bezoeken , op je eigen tempo , mat een audio rondleiding of op sommige uren met een gids. Deze gidsen nemen ook kleine groepjes van 4 & 5 en vertellen je vele details en zo ga je door de geschiedenis heen . Deze geschiedenis begint reeds in het jaar 597 toen paus Gregorius een monnik , Augustinus , naar het heidense eiland aan de overkant zond als missionaris . Hij vestigde zijn zetel in Canterbury door er een abdij te bouwen en werd de eerste aartsbisschop van Engeland . Veel veranderde er niet tot het Becket verhaal , toen door de grote instroom van pelgrims en bezoekers konden de monniken de kathedraal uitbouwen , vergroten en prachtiger maken . dit zien we ook goed door de verschillende bouwstijlen die gebruikt werden , de drie types van Engelse gotiek zijn er een goed voorbeeld van .

Het eerste deel als je binnenkomt   of het schip ( the nave ), is 14 e eeuwse perpendiculaire gotische bouwstijl . Dit is de laatste van de drie Engelse gotische stijlen , die je ruwweg over een periode van 300 jaar kan plaatsen . De voorlopers waren Early Gothic en Decorated Style ( ook aanwezig in Canterbury ). In het schip ( de meer informele ontmoetingsplaats van bv de pelgrims ) zie je de pilaren omhoog rijzen naar de hemel . Hier worden nu de zondagse eucharistievieringen , speciale diensten en concerten uitgevoerd . Als je het schip verlaat , kom je links “ Het Martelaarsschap “ tegen . hier was de plek waar Becket vermoord werd . Nu kun je even buiten om de Kloostergang en Kapittelzaal te bezoeken , deze beiden vormden het middelpunt van het kloosterleven . een verbinding tussen de verschillende delen van de abdij. Dit deel dateert van rond 1400 en de plafonds zijn gedecoreerd met meer dan 800 wapenschilden . Nu kan je afdalen naar het oudste nog bestaande gedeelte , de dubbele crypte in een Romaanse bouwstijl uit de 11e eeuw . Hier ook de oudste christelijke muurschilderingen in het land . de trap die je nu naar het koor leidt geeft zicht op het prachtige waaiergewelfde plafond van de grootste toren of Bell Tower . Dit waaiergewelf is eigen aan de laatste stijl in de Engelse gotiek , de “ Perpendiculaire stijl “ . Het medaillon in het midden is een valluik waardoor de bouwmaterialen en de bel tot boven in de toren werden getransporteerd .

In het koor bevond zich de versierde tombe van Thomas Becket van 1220 tot 1538 , toen het op bevel van Henry VIII werd vernietigd . Bekijk ook de schitterende brandramen , waarvan velen verhalen rond de mirakels van de schrijn uit de doeken doen . Je vind hier het graf van 1 koning , Henry IV wou altijd samen met zijn vrouw in Canterbury begraven worden ( hij regeerde van 1399 tot 1413 ). Ook het graf van Edward , the Black Prince is hier . Hij was de zoon van koning Edward III en een gerenommeerd krijgsman die vele veldslagen tegen de Fransen leidde . Hij stierf niet op het slagveld maar aan een vorm van dysenterie . Boven zijn tombe replica’s of zijn wapenuitrusting – de echte staan wat verder achter glas .

Je vind ook modernere brandramen met verwijzingen naar vorsten uit de laatste decennia .De kathedraal is de zetel van de Aartsbisschop van Canterbury en nog steeds een levende kerk waarin iedere dag nog diensten worden gehouden en ook thuishaven van een wereldberoemd koor ..

In de regimentskapel van The Buffs is er een scheepsbel van H.M.S. Canterbury , die eenmaal per dag geluid word om 11 u , een bladzijde van het “Book of Life “ word dan ook omgedraaid . In dit boek de namen van alle gesneuvelden uit het gebied rond Canterbury , waar het regiment The Buffs vandaan kwam .

Maak tijd voor een bezoek , trek er zeker een uur voor uit en denk eraan vele oneven treden door de tand des tijds .

Verdere info :  www.canterbury-cathedral.org

 

DSC_0011DSC_0006DSC_0012