The Poppy Factory
Naar de opbouw voor 11 november zie je vooral in het Verenigd Koninkrijk vele mensen met een klaproos op de jas of kraag. Je ziet het bij nieuwslezers, politici, sportlui en bij heel wat gewone mensen op straat. De klaproos of “poppy” is het symbool van “The Royal British Legion”, een liefdadigheidsorganisatie voor ex-veteranen. Wij trokken voor ’t Periodiekske naar “The Poppy Factory” in Richmond–London voor een rondleiding op de plaats waar deze klaprozen gemaakt worden.
Voor de oorsprong moeten we terug naar 1922. Ene Major George Howson, die als ingenieur de Eerste Wereldoorlog had meegemaakt, stichtte “The Disabled Society” om gehandicapte ex-soldaten bij te staan. Hij stelde The British Legion voor om artificiële klaprozen te maken die het Legion dan kon verkopen. Hij begon in een klein bedrijfje in het zuiden van Londen met 5 gehandicapte soldaten uit Wereldoorlog Een. Na enkele maanden had hij reeds 50 veteranen in dienst en in 1925 verhuisde het fabriekje naar de huidige gebouwen in Richmond.
Daar het niet mogelijk was om elke gehandicapte veteraan een baan te geven in The Poppy Factory, kreeg de organisatie een tweede doel: het verschaffen van aangepast werk voor gehandicapte, verminkte of zieke mannen en vrouwen die uit het leger kwamen. The Poppy Factory zoekt naar aangepaste jobs in bedrijven over heel het land. Zo vonden veteranen werk o.a. als tuinman bij de CWGC (Commonwealth War Graves Commission), bij London Transport en bij The AA (een organisatie zoals VAB of Touring bij ons). Over een periode van 5 jaar heeft men zo bijna 500 mensen kunnen helpen.
In Richmond zelf werken nog ongeveer 30 veteranen, elk in hun eigen tempo. Zij maken de gewone klaprozen, maar ook de speciale kronen. Speciale kronen op aanvraag voor scholen, regimenten en ook de kronen die de Koninklijke familie elk jaar bv. neerlegt op Remembrance Day bij het Cenotaph-monument in Londen. Er is een standaardmodel voor de kronen, maar ze kunnen ook allerlei vormen aannemen, bv. een anker voor de marine. Ook de speciale houten kruisjes met de klaprozen worden hier vervaardigd voor alle godsdiensten.
We zagen ook de fabricage van de petals of bloembladen die we dikwijls in Ieper zien neerdalen uit de nok van de Meense Poort tijdens de Last Post.
Men beschikt ook over een aantal thuiswerkers die hun klaprozen laten bezorgen in Richmond. Alle afgewerkte producten gaan naar een depot in Kent voor verdeling.
Het grote Field of Remembrance rond de tombe van de onbekende soldaat komt ook uit Richmond. Hiervan zijn er twee in omloop (de restauratie gebeurt steeds in Richmond).
De oorsprong van de klaproos zelf ligt in feite bij twee vrouwen.
•Ene Moina Bell Michael, een Amerikaanse onderwijzeres, was zo aangedaan door het gedicht “In Flanders Fields” van kolonel John McRae, dat ze zelf klaprozen maakte en verkocht uit liefdadigheid.
•De andere was een Madame Guerin, die het idee overnam in 1921 om klaprozen te verkopen ten voordele van verwoeste gebieden in Noord-Frankrijk. Zij was het die Earl Haig overtuigde om de klaproos te gebruiken voor het British Legion. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis.
Voor kleine groepen doet men op sommige dagen 1 tot 2 rondleidingen.