De slag van Hastings in 1066 had eigenlijk een 10-tal km inlands plaats in het plaatsje Battle. Willem de Veroveraar kwam aan land op een strand ten westen van Hastings. Nu biedt Hastings de gebruikelijke amusementen en recreaties van een Engesle badplaats. Het karakter van het verleden is echter niet ver te zoeken. De ruïne boven op de heuvel was een kasteel, een jaar na de verovering gebouwd.

Sinds het grote succes van de detectivereeks Foyle’s war (in december nog op Canvas) kent het oude stadsgedeelte ook een revival. Veel verhalen speelden zich af in Hastings. Een grondige en efficiënte opknapbeurt van “The Old Town” en het strandgedeelte is nu achter de rug.

Hastings heeft geen echte haven, maar wel de grootste Europese vloot vissersboten die vanaf het strand uitvaren. Een geschiedenis van meer dan 1000 jaar, zelfs in de Saksische tijd werkten de boten vanaf het grote kiezelstrand. Het gebied draagt nog de naam “The Stade”, een Saksisch woord voor landingsplaats. Op de dag van vandaag heb je in Hastings nog een vloot van meer dan 25 boten (iets kleiner dan 10 meter), die ’s morgens vroeg aan land komen door middel van speciaal vervaardigde lieren. Veel vis wordt lokaal verkocht in de kleine hokjes op en naast het strand. Wandel tussen de boten, maar pas op voor de agressieve meeuwen. De grote, hoge, zwarte gebouwen bij Rock-a-Nore Road zijn een ingenieus systeem om de netten te drogen en geen grote oppervlakten te moeten innemen. Achter het strand is de East Hill Lift, een enorm steile kabelbaan die je toegang geeft tot het Hastings Country Park met prachtige zichten over de oude stad, haven en het Kanaal.

The Stade biedt je nog het Fishermen’s Museum, gehuisvest in een oude kerk, het Blue Reef Aquarium, het Shipwreck Museum, met geweldige verhalen over de woelige zee tussen de Goodwin Sands in Kent en Pevensey Bay in Surrey, waar menig schip is vergaan. Het Lifeboat Station is soms ook toegankelijk en hier zie je de speciaal ontworpen reddingsboot die alle weertoestanden kan doorstaan, de tractors die de boot naar zee brengen en een uitzichtbalkon. De laatste aanwinst op de Stade is “The Jerwood Gallery”, verleden jaar opengegaan en nu een plaats voor 20ste en 21ste eeuw Britse kunst met ook tijdelijke tentoonstellingen. Het open plein bij The Stade is gebouwd voor buitenevenementen.

Wandel daarna door George Street in “The Old Town”. Vele kleine winkeltjes en eetgelegenheden. Bij West Hill is er weer een kabelbaan, niet zo steil als collega bij East Hill, maar ook spectaculair. De kabelbaan klimt door een natuurlijke grot en brengt je op de westelijke heuvels bij de ruïne van het oude kasteel van Hastings en bij de Smugglers Adventure. Smugglers Adventure, diep verborgen onder Hastings West Hill, een netwerk van ondergrondse gangen, leert je alles over de boeiende geschiedenis van het smokkelen. Meer dan 70 levensechte poppen, interactieve displays, akelige belichting en geluidseffecten brengen deze mysterieuze, vaak bloedige wereld weer tot leven. Opgepast: achter elke hoek wacht je een nieuwe verrassing.

Je kan daarna gerust te voet naar het moderne Hastings, met een klein shopping center.

Maak er gebruik van om ‘Hastings Rock’ te proeven, een zoete lekkernij eigen aan Britse badplaatsen. Iedere badplaats geeft er trouwens zijn naam aan.

Parkeren kan je, mits betaling, gemakkelijk tussen de oude en nieuwe stad met uitzicht op zee. Een tip: ga niet op de feestdag van het eerste weekend in mei. Op deze feestdag kan je Hastings bijna niet in of uit. Er zijn dan zoveel evenementen dat er een veelvoud aan bezoekers is.

Info: www.visit1066country.com

DSC_0071DSC_0076DSC_0079