Herleving, regeneratie, relance, vele woorden door velen te pas en te onpas gebruikt of misbruikt. Een bezoek aan Dover en een meeting met de verantwoordelijken voor het toeristische informatiebeleid aldaar, was voor mij een goed voorbeeld van hoe een stad, die moest vechten tegen een constante vorm van vernieuwingen en veranderingen in het sociale economische patroon, zich wil profileren en uit de as wil opstaan.

Dover, de poort naar Groot-Brittannië, was jaren een eerste of laatste stop voor velen. De ingebruikname van de Kanaaltunnel en de schaalvergroting van de ferrymaatschappijen had een grote impact op het beroepsleven in Dover. Je kon nu op bijna elk uur een ferry nemen en de wachttijden krompen enorm in. Resultaat: vele Bed & Breakfasthuizen moesten noodgedwongen sluiten en ook het commerciële winkeldeel van Dover deelde in de klappen. Zelfs het grootse en prachtige “White Cliffs Experience”, een museum dat een combinatie was van “high quality information and high–tec fun” moest zijn deuren sluiten. Toeristen zag je alleen nog maar in het hogergelegen Dover Castle.

Dover wist goed dat het alleen het tij niet kon keren en zo werd het besluit genomen om samen met zustersteden Deal en Sandwich “The White Cliffs Country” op te starten en hun gezamenlijke toeristische troeven uit te spelen. Men kwam tot een heerlijke mengeling van kust, natuurgebied, geschiedenis en shopping.

Dover, dat het meeste geleden had onder de recessie, moest grondig worden aangepakt. Het museum op het centrale marktplein vertelt nu over drie verdiepingen het verhaal van Dover, van de Romeinse periode tot nu. Het pronkstuk is een deel van een boot uit het bronzen tijdperk, gevonden bij de klippen.

Een grondige renovatie van de promenade nabij het kiezelstrand in Dover is nu ook voltooid en oogt echt prachtig, met een zicht zowel op de drukke haven als op de witte krijtrotsen. Achter het strand werden enkele jaren geleden een aantal overblijvende pakhuizen omgebouwd tot “De Braderlei Wharf”, een zeer aangenaam outlet-center voor voornamelijk kledij, maar ook voor keukenwaar, boeken en porselein … Hier is ook een zeer ruime parking voorzien. Je kan er ook je auto laten staan en via een voetgangerstunnel op 5 minuten het centrum van Dover bereiken. Verwacht hier nog geen massa winkels, trouwens het nabijgelegen Canterbury is nog steeds een koopparadijs. Je kan hier gerust een kleine snack nemen en Dickens Corner Tea room op Market Square is een aanrader.

Wil je eropuit om te wandelen of te fietsen, rond Dover vind je heel wat naar je gading. Heel wat wandelingen nemen je mee over de klippen met fantastische uitzichten. Vooral mooi is het gebied in de omgeving van het dorpje St Margarets at Cliffe en bij de vuurtoren South Foreland Lighthouse, die gerund wordt door The National Trust.

Als je Dover verlaat, vind je op de weg naar Canterbury, juist tegenover de grote Tesco hypermarket in Whitfield, het Dover Transport Museum. Hier vind je op de oude terreinen van een legerbasis een museum van vervoer, uitgebeeld in zijn eigen periode

DSC_0002DSC_0004DSC_0037