CWGC en FLANDERS CLASSICS

 

Op 16 maart onthulden de Commonwealth War Graves Commission en Flanders Classics de symbolische winnaarstrofee voor de editie 2022 van Gent-Wevelgem – in Flanders Fields. Dit ging door in de ateliers van het hoofdkwartier CWGC  Zuid en Centraal Europa te Ieper. Ieper is operationeel voor 19 landen en directeur Geert Bekaert benadrukte de nieuwe samenwerking met Flanders Classics als een opportuniteit voor beiden. Het geeft een nieuwe extra dimensie. Blij ook voor Ieper waar de start doorgaat bijna onder de bogen van de Menenpoort, waar de namen van ongeveer 55.000 vermiste Commonwealth militairen in de muren zijn gebeiteld. Extra hulde in deze barre tijden is een bijkomende stimulans.

Het verhaal moet bewaard blijven en de koers heeft identiteit nodig. De Groote Oorlog en koers zorgen hand in hand voor een uniek wielerverhaal. Dit beaamde ook Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics. Een wedstrijd die naast sportieve geschiedenis ook wereldhistoriek in de huiskamers brengt door zijn uniek parcours.

Naast de officiële wedstrijdtrofee ontvangt elke winnaar van de 7 in Flanders Classics races ook een symbolische trofee. Die trofee staat jaarlijks in het teken van het wedstrijdthema. Dit jaar is het Australië. De verhalen van de Australische soldaten staan dit jaar in de rand van de wedstrijd centraal.

De trofee werd ontworpen door Yves Delplace, kunstenaar en CWGC-ambachtsman. Als visueel materiaal gebruikte men voor het ontwerp de setting op CWGC Buttes New British Cemetery. Op deze plaats in Polygon Wood, nabij Ieper, kom je het 5th Australian Division Monument tegen. Het aangrijpend kunstwerk van Yves is het beeld van een Australische soldaat die één wordt met het monument. De soldaat wordt ook monument! De spaarzame aangebrachte details verwijzen naar de kenmerken van het uniform van de Australische soldaten ( zoals de typische hoed).

 

Met behulp van modelleerklei boetseerde Yves de voet van de trofee naar gelijkenis van de obelisk en de trap van het monument in Polygon Wood. Vanuit de voet rijst het beeld van de Australische soldaat. Het ontwerp van het beeld nam ruim een maand in beslag. Uiteindelijk maakte Yves een mal van het afgewerkte kleibeeld en goot er vervolgens de 8 keramische trofeeën mee. Een metalen staaf verzekert de stevigheid.

Polygon Wood: Buttes New British Cemetery, New Zealand Memorial & 5 th. Australian Division Memorial.

Verdere samenwerking tussen de CWGC en Flanders Classics zal zich in de toekomst nog doorzetten. Samen onder het motto: De gesneuvelden een eer bewijzen. NEVER FORGET!

Tekst en foto’s: Gust Charrin.