Eerste taart voor Jan Van Dyke

 

Normaal vierde Jan zijn 70e verjaardag met publiek twee jaar geleden. De “ Show van M’n Leven” zou toen in première gegaan zijn. Helaas stak corona er een reuze grote stok tussen. We zijn twee jaar later en Jan is dus ook twee jaar ouder. Geen nood hij is nog altijd dezelfde fitte allrounder op het podium.

De nieuwe première zal doorgaan op 27 mei en dan zal Jan de iconische Elckerlyc zaal bezighouden tot 12 juni. Jan doet het niet alleen en koos een select allegaartje van topartiesten, mensen die hij al jaren kent en met wie hij dolgraag werkt.

Op 22 maart liet Jan en zijn kornuiten al een exclusieve preview zien aan de pers. Een 30 minuten wandeling doorheen enkele hoogtepunten van de show.

Samen met Kobe Van Herwegen, Patrick Onzia, Franky Boy, Goele De Raedt en Sofie. Muzikaal begeleid door de Lou roman Band.

Jan, een nationaal en internationaal icoon in menige showtempels in binnen –en buitenland geeft een terugblik op zijn carrière aan de hand van sketches, visuele acts, muziek en liedjes. Je mag uitkijken naar leuke duetten.

Aan het einde van de preview bracht Dirk van Vooren, van Theatertainment, niet symbolisch maar wel echt op het podium de grote verjaardagstaart.

En de stoel zal er bij zijn hoor!

 

Omdat Sofie meedoet, omdat ze een grote zangeres, omdat ze een muzikale allrounder is en omdat ze een van mijn favoriete zangeressen was uit de jaren ’70 “kropen” we het podium op voor een interview:

Hoe kwam je terecht in “ De Show van M’n Leven”?

-Het initiatief kwam van Jan. Het blijkt dat ik de lievelingszangeres ben van Jan. Ik vond het een fijne uitnodiging en een geweldige eer dat ik gepolst werd.

Had je al vroeger met hem gewerkt?

-Ik werkte zelf regelmatig met de Lou Roman Band en soms zaten we in dezelfde shows. Ik herinner dat ik toen ik nog bij  Trinity  was in shows heb gespeeld waar Jan was. Ik denk shows van Henk van Montfoort en Gaston & Leo. Er was fijn respect wederzijds en het klikte van in het begin. Jan houdt van mooie muziek en is zelf een fijne muzikale man.

Hou je ook van sketches doen?

-Ik zing hier duetten met Jan. Dit is enorm plezant. Een uitdaging is je tekst onthouden. De interactie is enorm. Sketches zelf zijn niet zo mijn ding, muziek gaat me meer af. Met Jazz, een van mijn favoriete genres kan ik ook soms improviseren en dat doe ik graag.

Improvisatie dat doet me ook aan revue denken. Geen interesse in bv. een Winterrevue deelname?

-Oei, liever niet. Winterrevue is een enorm groot spektakel. Ik heb een paar moeilijke dingen voor mezelf Als ik me maar niet moet verkleden dan kan er voor mij heel veel. En zeker als ik me muzikaal kan vinden in wat er van mij verwacht wordt.

Jazz, maar we horen je ook in Kerstliederen. Een allrounder?

-Is een moeilijke vraag. Veel mensen kunnen me niet in een vakje plaatsen en in feite heb ik dat graag. Ik doe Big Bands, ( onlangs nog met de VRT Band) shows, kleine cluboptredens, heel divers en vind dat fantastisch. En trouwens mijn idolen doen dat ook.

 

En wie zijn dat?

-Muzikaal een van mijn idolen. Chaka Khan , de klassiekers, soul muziek.

 

Ook Burt Bacharach en easy listening is jou nauw aan het hart?

-Absoluut, Bacharach zing ik heel graag. Ik ben trouwens begonnen bij “ Ontdek de Ster” met een lied van Burt Baccharach. Het is volledige muziek met mooie arrangementen en grote intervallen. Mooie verhalen en knappe zanglijnen.

 

Je bent fan van de jaren ’60 en ’70 muziek?

  • Absoluut en zelfs nog van de jaren ’80. Toen stopte het voor mij. Mijn kinderen zijn dan geboren en dus ook minder tijd.

Songfestival, ooit willen deelnemen.

 

-Heb het geprobeerd. 2 x met Trinity en eenmaal solo. Zou het nu niet meer aankunnen. Toen wou ik het heel graag. En had het zeker fijn gevonden.

Tickets en info: www.elckerlyc.be

 

Tekst en foto’s: Gust Charrin