De Vulkaaneifel, het zuidelijke deel van de Duitse Eifel

Het moeten enorme gasontploffingen geweest zijn, die zo’n 15 000 jaar geleden grote gaten in de bodem van de aarde sloegen in het zuidelijk deel van de Eifel en dichtbij de Moezel. Een van die explosies veroorzaakte een asregen tot op een afstand van 150 km! In die kraters werden meren gevormd, men noemt ze “Maare”.

Het landschap van de vulkanen en de Maare

De vulkanen van dit gebied begonnen al miljoenen jaren te werken. Het heeft het beeld gevormd van het landschap dat we nu kennen: oude vulkaankegels, rotsformaties, bronnen, meren en zelfs een geiser in het dorpje Wallenborn. De Maare zijn een beschermd natuurgebied, motorboten zijn verboden, op bepaalde plaatsen kan gezwommen worden. Deze meren zijn eerder klein en kunnen een diepte hebben van meer dan 20 meter, bij de meeste kan je rondom wandelen.

Daun, centrum van de Maare

Dichtbij Daun bevinden zich drie Maare, in het toeristisch dorpje Schalkenmehren is het meer met zijn 22 ha het grootst. Vanuit dit stadje vertrekt de heel populaire fietsroute “Maare-Mosel-Radweg” in een vroegere spoorwegbedding. Met zijn 53 kilometer gaat hij van een hoogte van 487 meter langs de Maare, bossen en weiland zo naar de wijngaarden van de Moezel. Het eindpunt is Bernkastel op 107 meter hoogte. De fietsbus “RegioRadler 300” kan u en uw fietsen naar Daun terugbrengen. Verder is het stadje ook heel bekend voor zijn “Wild-Erlebnispark”, met zijn dierenpark en attracties een echte belevenis voor families.

Manderscheid, stadje met twee burchtruïnes

Als het stadje Manderscheid nadert merk je al vlug de twee burchtruïnes die het stadsbeeld beheersen: de Niederburg en de Oberburg bieden een mooi uitzicht over de omgeving. Een mooie wandeling is het Lieserpfad dat het riviertje de Lieser volgt. De Windsborn Kratersee is het enige echte kratermeer ten noorden van de Alpen. Een klim naar de 30 meter hoge wal loont de moeite! In het Maarmuseum kan je veel te weten komen over het ontstaan van de Maare en in het nabijgelegen dorpje Strohn is er het Vulkanhaus. Het is een interactief belevingsmuseum waar je zelf kleine experimenten kunt uitproberen! In dit dorpje zie je ook de Lavabombe, een massief vulkanische steen. Het is een indrukwekkende basaltkogel van 5 meter doorsnede en 120 ton zwaar, een stuk afgebroken kraterwand die lang geleden terugrolde en zich door de hete lava aan de bodem vasthechtte!

Bad Bertrich, stadje van de Vulkaaneifelthermen

Terecht stelt de Vulkaaneifel zich voor als “Gesundland”. In het kuuroord Bad Bertrich zijn de thermen die iedereen kan bezoeken een belevenis. Het heilzaam water dat uit de vulkanische bodem op 200 meter met een temperatuur van 70 graden spijst de thermen waar het water 32 graden natuurwarm is. Er zijn ook verschillende sauna’s. Bad Bertrich ligt in een keteldal, de pittige wandelingen bieden je mooie uitzichtpunten. Je kunt ook de Geo-route volgen, een geologische wandeling van 6.5 km die je langs sporen van vulkanisme –grotten, rotsformaties- brengt. Wie het rustig aan wil doen kan wandelen door het kleine Kuurpark of door de Römerkessel, een oase van rust omgeven door bossen. Hier is ook een klein landschapstherapeutisch park aangelegd.

http://www.gesundland-vulkaneifel.de/

http://www.bad-bertrich.de/

http://www.vulkaneifeltherme.de/

Informatiebrochure is gratis te verkrijgen bij : herman.taelman@skynet.be 

Foto’s; Gesundland Vulkaneifel.