DSCN1371

Welkom in Den Haag-Scheveningen

Massief is het aantal steden dat tegenwoordig wordt aangeboden op de “citytrip market”. Soms moet je het echter niet ver zoeken. Sinds de oude getrouwe Benelux-trein het weer overnam van rampentrein Fyra, spoor je in minder dan twee uur van Antwerpen naar Den Haag. Den Haag, het politieke hart van Nederland, heeft veel te bieden en kan als weinige grote steden ook nog pronken met een kilometerlang strand in zijn achtertuin, Scheveningen. Den Haag biedt je verschillende opties. Wij kozen voor een tweedaagse Den Haag cultureel en Den Haag amusement in samenwerking met Den Haag Marketing en het VVV Den Haag.

Een vlot en gebruiksvriendelijk tramnet brengt je overal. Twee beroemde kunstmusea zijn onlangs totaal vernieuwd. Naast het Binnenhof, waar politiek Den Haag zich afspeelt, vind je het majestueuze Mauritshuis. Hier vind je het beste van de Nederlandse Schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De zalen met fonkelende kroonluchters, zijden wandbespanningen en monumentale plafondschilderingen bieden plaats aan een overvloed topstukken van de Vlaamse en Hollandse school uit de 17de eeuw: het topdoek is onvermijdelijk “Het meisje met de parel” van Vermeer, maar je vindt er ook prachtstukken van Jan Steen en Rembrandt – vooral zijn “anatomische les van dokter Nicolaas Tulp” intrigeerde ons. Rubens en Van Dyck voeren het grote Vlaamse contigent aan. Interieurs, stillevens en portretten: daarom draait het hier, een rijk en gevarieerd beeld van de 17de-eeuwse schilderkunst (Mauritshuis, tram 1 afstappen Kneuterdijk).

Als je dezelfde tram 1 gebruikt en halte Mauritskade neemt, dan kom je aan de Zeestraat het ‘Panorama Mesdag’ tegen. H. W. Mesdag was zowel schilder als verzamelaar. 2015 is ook het Mesdagjaar (de schilder overleed 100 jaar geleden). Zijn grootste werk is het magische zeepanorama uit 1881. Het doek heeft een oppervlakte van 1680 m2 en je kijkt 360° in het rond naar een zinsbegoochelend panorama van Oud-Scheveningen in 1881. De lichtinval verandert je zicht van minuut tot minuut en je ondergaat magische illusies terwijl je kijkt naar het vergezicht op zee, de duinen en het oude vissersdorp. Recent werd ook dit museum prachtig gerenoveerd. De collectie van Mesdag is iets verderop in een apart museum te bezoeken .

Wil je dit cultuurluik te voet doen? Dat is geen probleem! Start bij de Hofvijver aan het Binnenhof en onderweg vind je genoeg historische monumentenpareltjes om even te stoppen, zoals bv. het standbeeld van politicus J. De Witt, dat Alexander Dumas gebruikte in zijn boek “De Zwarte Tulp”.

Voor het dagje amusement gaat Den Haag naadloos over in Scheveningen. Van centrum naar strand in minder dan 15 minuten. Met meer dan 11 km strand komt iedereen aan zijn trekken. Wil je het ietwat rustiger, dan is het stuk rond Kijkduin voor jou. Scheveningen begon als kleine vissersplaats. Juist voorbij de vuurtoren is er de eerste binnenhaven met kades voor de enorme visschepen die Scheveningen aandoen, ook natuurlijk de place to be voor een verse vismenu in een van de talrijke restaurants. Vanaf de vuurtoren kun je de brede dijk langs de zee verkennen. Wandel hier tot aan het Noorderstrand (ongeveer 2 km). De Scheveningse boulevard is een begrip. Talloze terrasjes en restaurants wisselen elkaar af. Zowel de veeleisende reiziger als de toerist met een meer bescheiden budget vinden hun gading. Tussen de te moderne gebouwen oogt het Kurrhaus nog steeds grandioos. Recht hiertegenover in zee: de grote pier met toren, jaren in verval, maar naar ik hoorde volop in restauratie met een opening die niet lang op zich zou laten wachten. Wil je nostalgie snuiven en Scheveningen bekijken in de vorige twee eeuwen, dan is Muzee mooi meegenomen, gelegen in een oude school op wandelafstand van de boulevard. Vooral de oude klederdrachten, die je nu nog maar alleen op speciale evenementen in Scheveningen ziet, zijn de moete waard.

Is het aan zee iets frisser, neem tram 9 in Scheveningen en stap af bij halte Madurodam. Madurodam of Nederland in het klein, alles op schaal 1:25, nagebouwd tot in de kleinste details. Het park opende in 1952 en was in feite een werkstuk van twee begoede families. Je had aan de ene kant de familie Boon-Van der Starp die iets op poten wou zetten met fondsen om studenten met tuberculose te steunen. Anderzijds had je de familie Maduro. Zij waren van Antilliaanse afkomst en hun zoon George Maduro was een officier bij de cavalerie. Hij onderscheidde zich menigmaal tijdens het begin van de oorlog in 1939-40 en ging na de capitulatie in het verzet. Hij overleed in het concentratiekamp van Dachau. Zijn ouders wilden een oorlogsmonument ter nagedachtenis van hun zoon en stapten ook in het project en schonken het startkapitaal. Madurodam werd zo een plaats voor fondseninzameling en een oorlogsmonument. Na 1964 sloot het studentensanatorium door het terugdrijven van tuberculose. Nu is het charitatieve karakter meer gericht op goede kinderdoelen.

Madurodam heeft ook een educatieve taak: enerzijds de geschiedenis van Nederland en anderzijds de verwezenlijkingen op technisch gebied in kaart te brengen. Denk maar aan waterbouwkunde. In 2011 kreeg het park een grote opmaakbeurt en werd er naast de maquettes ook met interactie gewerkt. Achter heel wat objecten vind je nu digitale verhalen. Wil je met blusboten werken, sluizen openen, het verkeer van de containers in de haven van Rotterdam regelen … het kan allemaal. Het park krijgt ongeveer 700.000 bezoekers per jaar. Een prima uitgerust restaurant verwelkomt de vermoeide en hongerige families.

Twee dagen Den Haag was een voltreffer, maar zeker te kort. Er is nog mogelijkheid tot Den Haag Koninklijk en Den Haag Shopping. Vooral voor dit laatste moet je zeker een dag uittrekken. De gezellige binnenstad biedt enorm veel winkels: van grootwarenhuizen zoals de Bijenkorf tot originele en trendy winkels in passages. Daarvoor willen we zeker nog eens teruggaan. Er is zelfs een Marks & Spencer! Het is me nu een raadsel waarom Nederlanders hier komen shoppen.

 DSCN1408