Down The Road 3

 

Heb je een programma vol kwaliteit dat succesvol uit de startblokken schiet dan maak je best nog een tweede seizoen. Is je succes dan nog groter dan zou het zonde zijn, je niet te wagen aan een derde jaargang. VRT verwende ons met bv. Eigen Kweek 3 of Reizen Waes 3. Plaats hier nu maar gerust Down The Road 3 bij.

Reisleider in spe, Dieter Coppens , neemt weer zes jongvolwassenen met het syndroom van Down mee op avontuur. Ditmaal reisden ze door het binnenland van Spanje en Marokko. Avontuur en zelfstandigheid, de sleutels tot deze successtory.

Een van de zes is Peter ( 33 jaar ) uit Brasschaat. Peter en zijn mama lieten me tijdens een gezellig babbeltje proeven van het fascinerend avontuur.

De zes hadden elkaar tot op de luchthaven nooit gezien, maar de click was er snel. We hielden er blijvende vriendschap aan over, vertelt Peter, maar dat dit na een tijdje wat weg deemstert is normaal. Peter heeft bij PIVA een opleiding voor kok gevolgd met 2 jaar keuken en twee jaar zaal. Je vindt hem nu twee maal per week in de keuken van het Brasschaatse Klina ziekenhuis als vrijwilliger. Heeft hij zijn culinaire troeven kunnen uitspelen in Down The Road 3? Dat moeten we maar in de volgende weken uitvissen.. Echt heimwee heeft hij niet gehad, moeder Mia had er meer problemen mee. Het gezelschap was toch een goeie drie weken weg van het thuisfront!

Het thuisfront wist een heel deel van wat de zes allemaal gingen beleven. Goed gevuld maar zeker niet overdadig. Meer ruimte en spontaniteit samen met hun eigen tempo. Variatie met paardrijden, karten, canyoning , trektochten en natuurlijk de lokale keuken. Had Peter soms schrik bij bepaalde proeven? Met een sportieve bagage van netbal en zwemmen was hij goed gewapend. Peter zat trouwens in de selectie voor de Special Olympics.. Alhoewel met een bepaalde wateropdracht had hij het even moeilijk om zijn knop om te draaien. En dromedaris rijden is toch wel pijnlijk voor de binnenkant van je billen{dixit Peter).

Als we Dieter aanhalen dan gaat Peter echt in superlatieven ( hoorden we ook bij de 5 andere deelnemers ): een topkerel met een warm hartje en vooral iemand met feeling. Een feeling ook om ons dit avontuur door de ogen van deze zes jongeren te laten zien.

Zelfstandigheid is iets waar ze alle zes van dromen en naar werken. Misschien met vallen en opstaan maar zeker ook door positief hun grenzen te verleggen.

En Peter is van alle markten thuis , we keuvelden nog gezellig voort over champagne ( zijn lievelingsdrank ) , FC De Kampioenen ( staat ook op zijn bucketlist ) en Thuis waarin we allen een andere dader hadden voor de moord op Frederike.

Down The Road 3 , vanaf maandag 27 januari op Een , juist na THUIS.

Tekst en Foto’s: Gust Charrin.