Fleurs des Dames 10 jaar

 

In 2011 organiseerde de koninklijke Unie van Floristen van België ( KUFB) voor de eerste maal het event” Fleurs des Dames”. Een festival van bloemendecoraties door een dertigtal bloemisten. De eerste locatie was de gekende school van de “ Dames” te Antwerpen. Van daaruit ook de naam. Later ging men op locatie en onder meer het kasteel d’ Ursel te Hingene werd omgetoverd tot sprookjesdecor vol bloemenpracht. De eerste edities gingen door in de winter maar door het drukke kerstprogramma van de bloemisten koos men nadien voor de lente.

De jubileumeditie gaat dit jaar door in het Kasteeldomein Zellaer te Bonheiden. Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. De gracht en de aanleg van het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. In het park staan enkele oude monumentale bomen die minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap. Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een pseudo- middeleeuwse waterburcht. Het kasteel met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende- eeuwse geest van romantiek, met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument. De gemeente Bonheiden en Kempisch Landschap vzw. Beheren sinds september 2017 het domein. Kempisch Landschap is een landschapsvereniging opgericht door de provincie Antwerpen. Het parkdomein is het hele jaar vrij toegankelijk.

Kathleen Helsen , gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempisch Landschap, sprak haar voldoening uit over de komst van het event. “Door de ruimte om te toveren kan dit ons op weg helpen naar de zoektocht wat met dit gebouw te doen”, zegt Kathleen. Men kan nu in dialoog gaan met Bonheiden voor de mogelijkheden van Zellaer. Hoe de site een maatschappelijke rol geven en ten dienste van de bevolking te stellen. Een herbestemming met herstellen van het gebouw.

Mieke Van den Brande , schepen van toerisme in Bonheiden , was het hier totaal mee eens. Door het creëren van het bloemenevent gaat dit zeker de sfeer van Zellaer losweken en aandacht scheppen. Voor Bonheiden is er niet alleen kasteel Zellaer, een tweede poort is het erfkundig museum “ ’T Brughuizeke “ te Rijmenam, dat men mee op de kaart kan zetten.

Voor het jubileum hebben de bloemisten nog een unieke recordpoging op het menu. Zij willen het langste draagbare bruidsboeket produceren. Hun doel is niet minder dan 100m ( het record volgens Guinness World Records zou ergens tussen de 60 en 70m liggen.

Fleurs des Dames gaat door van 2 tot 5 april.

Alle informatie op : http://www.fleursdesdames.be/