England ánders (34) – Eden Project

In Saint Austell (Cornwall) vind je het Eden Project. Dit privaat gefinancierde “green theme park” kwam er ter gelegenheid van het Millenniumgebeuren en opende in 2001. Als plaats koos men een 160 jaar oude, nu opgebruikte kaolien groeve (porseleinaarde). Een combinatie van architectuur en de fascinerende wereld van de planten maakt het uniek: je krijgt constant de bevestiging dat mens en plant elkaar nodig hebben voor hun wederzijdse overleving. Je wandelt door de wereld en ontdekt de planten, hun invloed, de uitdagingen en de ideeën voor de toekomst.

De krater is 50 m diep en heeft een oppervlakte van ongeveer 30 voetbalvelden. Parkeerplaats is er genoeg en wordt aangeduid met verschillende fruitsoorten en nummers. Dan neem je de “Eden bus” naar het centrum. Na je bezoek neem je opnieuw de bus, die je naar elke fruitsoort terug brengt. Wij zaten op “Lime 3”. In juli 2009 verwelkomde Eden al de 10 miljoenste bezoeker. ¾ van de tuin is in openlucht.

Blikvangers zijn de twee grote “Biomen”, de broeikassen, met aan de ene zijde The Rainforest en aan de andere The Mediterranean. Tussen de twee is er de Link, waar toiletten en restaurants zijn gevestigd.

The Rainforest is de grootste kas, 240 m lang, 110 m breed en 50 m hoog. Capaciteit ongeveer 1.120 verschillende planten. Van een Maleisische tuin tot een bananenplantage, van West-Afrika tot Zuid-Amerika. Een wandeling in deze grootste broeikas ter wereld duurt ongeveer anderhalf uur. Met een constante temperatuur van 35° is het goed te weten dat er op verschillende plaatsen nooduitgangen zijn voor mensen die de vochtige hitte niet verdragen. Er zijn ook drinkfonteintjes en voor semi-urgenties is er zelfs een “cool room” waar je je in nood even kan terugtrekken .Je wandelt over en onder watervallen, ontdekt bekende en onbekende geuren en je geniet van de soms grandioze uitleg onderweg. We vonden er bv. de Miracle Berry uit Ghana. De vrucht produceert een intensief zoete proteïne die 2.000 maal zoeter is dan sucrose. Toch is ze bijna calorievrij en een van de enige, natuurlijke zoetstoffen, in Europa als smaakbepaler goedgekeurd. De hoogste boom, de Balsa, is 30 meter hoog.

De Mediterranean Biome is kleiner: hoogte tot 30 m met ongeveer 1.015 verschillende planten en een aangenamere temperatuur (25°). Hier gaan we van de gebieden rond de Middellandse Zee tot Zuid-Afrika en California. De nadruk ligt hier vooral op de geuren en de invloed van droogte.

Het complex van kassen is samengesteld uit zeshoeken met verschillend formaat. Het materiaal is een driedelige laag van speciaal glas en plastic met zonnepanelen.

DSC_0073DSC_0085DSC_0087

Buiten vind je alles dat in ons klimaat groeit: het samengaan van planten en medicatie. Veel planten zijn seizoengebonden, er is een komen en gaan van tentoongestelde planten. Voor volgend jaar (2010) is er een woestijn met oase voorzien.

Ook “indoors” is er “The Core”. Dit is een educatief gebouw waar je veel zelf kan ontdekken door het “see & do” systeem. Klimaatcontrole, nut van planten enz. komen er aan bod. Centraal heeft men er in 2003 “the Seed” in geplant. Deze constructie uit zilvergrijs Cornwall graniet weegt 70 ton en werd bewerkt als het hoofd van een zonnebloem. Het was ook een gigantische operatie om dit kunststuk in “The Core” te plaatsen. Transport was er al een van en ook het dak moest verplaatst worden.

Er is ook veel belang gehecht aan de voeding. Geen fastfood zoals in veel pretparken of bij attracties, wel meerdere restaurants en cafés die gebruik maken van veel lokale producten, een Mediterrane keuken en veel verse maaltijden.

Tenslotte is er ook een seizoenprogramma naar ieders gading met evenementen die geregeld veranderen: ijsshows, livemuziek, kunstoptredens, tuinvoordrachten, kerstmarkt met winter wonderland en veel specials voor kinderen …

Eden is bijna het hele jaar open, kerstdag uitgezonderd. Op dit ogenblik is de toegang 16£. Zelfs met de wat lagere koers van het £, toch niet zo goedkoop.