Voor dit laatste kroniekje in 2009, misschien toch maar best eindigen met een item waarin veel “food & drink” ingrediënten voorkomen.

Dit jaar, tijdens een verblijf in Cornwall, hoorde ik het nieuws over de plotse dood van Keith Floyd. Voor mij nog steeds de bakermat van de tv-chefs, waarvan iedereen er zeker 5 kan noemen. Floyd stond nooit achter hetzelfde fornuis, kookte graag met wijn, waarvan bijna de helft in zijn spijsverteringsstelsel kwam, maar hij was ook een van de eerste Britse koks die uitzendingen maakte over andere landen en hun voeding. Zijn zuurkool maken in de Elzas bij een lokale chef, of een vis bereiden op een trawler met windkracht 9, hiervoor moest je bij Keith zijn.

Cornwall heeft ook zijn celebrity chef. De joviale, iets timidere Rick Stein. Deze zomer was er op één de heruitzending van zijn French Odyssey (in 2008 reeds op Canvas), waarin Rick Frankrijk van Bordeaux tot Marseille met een kanaalboot doorkruist en de Franse, landelijke keuken beschrijft.

Padstow is nu het epicentrum van Cornwall voedingscultuur. Dit alledaagse vissershaventje met een populatie van ongeveer 3.200 inwoners werd een gastronomisch mekka dankzij Rick.

Stein is ook een promotor van lokaal geproduceerd eten en deed voor BBC in dit oogpunt een trip rond de Britse eilanden. Hij bezocht allerlei lokale telers van vis, groenten, fruit, tot pies en kaas (the food heroes). Stein begon rond 1995 als tv-kok, heeft er een lintje voor gekregen (een OBE of Order British Empire), is veel in Australië, waar hij ook een verblijf heeft en zijn motto is: “Simply is the best”.

Padstow is de laatste 10 jaar veranderd van een rustig visserplaatsje tot “the place to be”. Tussen de gewone pubs en nederige pie-verkopers vinden we nu poepchique boetiekjes en speciale eetgelegenheden.

Het Stein effect gaat echter nog verder. In Middle Street is er het Stein café, met bijhorend een echte B&B. Ernaast is “The Stein Shop”. Hier vind je naast alle kookboeken die er van Stein zijn, ook allerlei snuisterijen – alles draagt zijn label: van chutneys, confituren, koekjes en sauzen tot glaswerk, zeepjes en strandzakken. Een beetje erover vond ik het bier dat er verkocht werd. Het beeld van zijn lievelingshondje – Stein nam het beestje op al zijn tochten mee – staat op het label. Het hondje, Chalky genaamd, stierf in 2007 en was, dacht ik, 18 jaar oud … Het bier heet Chalky’s bite. Even verder heb je nog “Stein Patisserie” en “Stein Deli”. Het is nog niet gedaan hoor. Er is nog een hotel “Saint Petroc ’s Hotel” (Saint Petroc is de patroonheilige van Cornwall). Naast het hotel is er “Saint Petroc Bistro”. Hier kan je bv. voor enkele dagen kookcursussen volgen, meestal gaat het over visgerechten. Stein is trouwens begonnen met visgerechten. Heb je echter zeer lang op voorhand geboekt, of simpeler, je kent iemand in hogere kringen, dan is er nog het vlaggenschip van het imperium, of gewoon daar waar het begonnen is: het “Seafood restaurant” op Riverside.

Er zou ook nog een “Stein’s fish & chips shop” zijn, maar die heb ik niet gevonden.

Zoals je ziet heeft Padstow veel te danken aan Stein, de overbevolking tijdens de zomerperiode incluis.

In Cornwall vind je Cornish pasty in alle diversiteiten. Oorspronkelijk een “all in” gerecht in harde korst, dat een reis in de etenstas van de tinmijn werkmannen moest overleven. Steak in bier is een favoriet van velen. Vele pasties bevatten ook groenten alleen. Gewoonlijk wordt het warm gegeten. In Cornwall alleen verleden jaar een productie van 3.000.000 pasties per week.

Verder is er ook de heerlijke roomijs in Cornwall. De vanillesoort is al goudgeel door zijn productie met de melk uit Cornwall & Devon.

Bestel een “Hedgehog” en je krijgt een grote dot vanille-ijs met geroosterde walnoten, honing en de befaamde clotted cream, ook gemaakt met de melk van lokale koeien.

Misschien in een van de haventjes starten met een “crab sandwich”: twee stukken brood met krabvlees, gemengd met zware mayonaise (die ze dikwijls nog altijd “salad dressing” noemen).

Tot slot: Padstow wordt door de lokale bevolking meermaals “Pad – Stein” genoemd. Ik denk niet dat hij er kwaad voor is.

DSC_0039DSC_0042DSC_0041

See you next year.